Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 10:19 Εκτός Ελλάδος

Οι πέντε άξονες του νέου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στα σκαριά ένα νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό, το «Δουβλίνο 2» και το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι προς συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών.

Όπως μεταδόθηκε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που επικαλείται κοινοτικές πηγές, το νέο σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο και θα βασίζεται σε πέντε άξονες.

Αλλαγή του νομικού καθεστώτος ασύλου: Θα μπορούν και χώρες που δεν είναι πρώτης υποδοχής να διαχειρίζονται αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για μία πρόταση που έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν υψώσει τείχος στο μεταναστευτικό.

Στήριξη των χωρών προέλευσης: Κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενισχυθούν και να μην αναγκάζονται πολίτες τους να φεύγουν από τις πατρίδες τους.

Στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής: Η στήριξη αυτή θα έχει πολλά επίπεδα και όχι μόνο οικονομικό. Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται συζητήσεις για διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, προκειμένου άμεσα να κρίνεται ποιοι δικαιούνται και ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο.

Φύλαξη συνόρων: Τέλος η Frontex. Η φύλαξη των συνόρων θα γίνεται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές.

Ενισχυμένο πρόγραμμα επιστροφών: Θα περιλαμβάνει κίνητρα για την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών και προσφύγων και σε χώρες της Αφρικής. Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι να δίνονται βίζες αλλά και να χορηγούνται υποτροφίες.

 

news

 
Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 28.03.2026

Πρεμιέρα επιθέσεων από τους Χούθι: Πύραυλοι κατά του Ισραήλ έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου

Συναγερμός στο Ισραήλ από ομοβροντία πυραύλων της Υεμένης – Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα, στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Νέο μέτωπο στη γενικευμένη σύρραξη της Μέσης Ανατολής ανοίγουν ε

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 27.03.2026

Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή: Το Ιράν καταγγέλλει παραβίαση της «εκεχειρίας» Τραμπ – Απειλές για πλήγματα σε αμερικανικές βιομηχανίες

Οργή στην Τεχεράνη για ισραηλινές επιθέσεις σε χαλυβουργεία και πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Δεν θα είναι πλέον οφθαλμόν αντί οφθαλμού», προειδοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης. Σε οριακό σ

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 27.03.2026

28η Ημέρα Πολέμου: Παράταση στο τελεσίγραφο Τραμπ – «Απόβαση» 10.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης. Ο Τραμπ απειλεί με βομβαρδισμούς στις 6 Απριλίου, ενώ το Πεντάγωνο ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή συμ