Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 10:19 Εκτός Ελλάδος

Οι πέντε άξονες του νέου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στα σκαριά ένα νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό, το «Δουβλίνο 2» και το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι προς συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών.

Όπως μεταδόθηκε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που επικαλείται κοινοτικές πηγές, το νέο σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο και θα βασίζεται σε πέντε άξονες.

Αλλαγή του νομικού καθεστώτος ασύλου: Θα μπορούν και χώρες που δεν είναι πρώτης υποδοχής να διαχειρίζονται αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για μία πρόταση που έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν υψώσει τείχος στο μεταναστευτικό.

Στήριξη των χωρών προέλευσης: Κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενισχυθούν και να μην αναγκάζονται πολίτες τους να φεύγουν από τις πατρίδες τους.

Στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής: Η στήριξη αυτή θα έχει πολλά επίπεδα και όχι μόνο οικονομικό. Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται συζητήσεις για διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, προκειμένου άμεσα να κρίνεται ποιοι δικαιούνται και ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο.

Φύλαξη συνόρων: Τέλος η Frontex. Η φύλαξη των συνόρων θα γίνεται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές.

Ενισχυμένο πρόγραμμα επιστροφών: Θα περιλαμβάνει κίνητρα για την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών και προσφύγων και σε χώρες της Αφρικής. Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι να δίνονται βίζες αλλά και να χορηγούνται υποτροφίες.

 

news

 
Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 02.07.2026

Βενεζουέλα: Στους 2.295 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς

Μάχη με τον χρόνο δίνουν εκατοντάδες διασώστες στη Βενεζουέλα για τον απεγκλωβισμό ενός περίπου 40χρονου άνδρα, ο οποίος παραμένει παγιδευμένος επί οκτώ ημέρες στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε με

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 02.07.2026

Οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζουν τους πληγέντες στη Βενεζουέλα

Από την πρώτη στιγμή της ανείπωτης καταστροφής στην παραθαλάσσια πολιτεία της La Guaira, οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται κοντά στον πληθυσμό της Βενεζουέλας που δοκιμάζεται για να στηρίξουν τις υγειο

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 01.07.2026

ΗΠΑ πιέζουν για αμυντικές δαπάνες 5% του ΑΕΠ ενόψει Συνόδου Άγκυρας

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση προς τα κράτη–μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας άμεση και ουσιαστική κίνηση προς τον νέο στόχο: αμυντικές επενδύσεις 5% του ΑΕΠ. Το μήνυμα της Ουάσινγκτον Ο πρέσβης των ΗΠΑ σ