Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 13:49 Είς Υγείαν

Εφιαλτική πρόβλεψη για τον κορονοϊό: Μπορεί να μολύνει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού


Το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να εξαπλωθεί περίπου στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, εάν δεν καταστεί εφικτό να ελεγχθεί, αφήνει ανοιχτό κορυφαίος επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ.

Λίγο μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος τόνισε πως τα τελευταία κρούσματα ασθενών με κορονοϊό που δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί την Κίνα μπορεί να είναι «η κορυφή του παγόβουνου», ο καθηγητής Γκάμπριελ Λούανγκ, επικεφαλής της σχολής δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, επισημαίνει πως το ζήτημα είναι να προσδιοριστεί το μέγεθος και η μορφή του παγόβουνου αυτού.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε άνθρωπος που μολύνεται με τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει σε περίπου ακόμα 2,5 άτομα. Αυτό ανεβάζει το «ποσοστό επίθεσης» στο 60-80%.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας φρικτά μεγάλος αριθμός» δήλωσε ο Λούανγκ στην εφημερίδα Guardian στο Λονδίνο, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν για τη συνάντηση ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Ακόμα κι εάν η γενικό ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό, στο 1%, το οποίο ο Λούανγκ θεωρεί πιθανό εάν ληφθούν υπόψη και τα πιο ήπια κρούσματα, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι τεράστιος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο καθηγητής από το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να πει στη συνάντηση των ειδικών πως το κύριο θέμα είναι η κλίμακα της επιδημίας, και δεύτερη προτεραιότητα είναι να εξεταστεί το εάν τα δραστικά μέτρα που έλαβε η Κίνα για να περιορίσει την εξάπλωση. Διότι, εάν αυτό ισχύει, θα πει στη συνάντηση στη Γενέυη, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, πως κι άλλες χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα εφαρμόσουν- αν και υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Κίνα πέρασε σήμερα τους 1.000, με ακόμα μία αύξηση-ρεκόρ των θανάτων μέσα σε μία ημέρα, παρότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε.

Ο Λούανγκ, ένας από τους ειδικούς παγκοσμίου φήμης, που είχε σημαντικό ρόλο και στο ξέσπασμα του Sars το 2002-2003, συνεργάζεται στενά με άλλους επιστήμονες, όπως συνεργάτες του στο Imperial του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, σε δημοσίευσή του στο Lancet, είχε προειδοποιήσει πως τα ξεσπάσματα ήταν πιθανό να «αυξηθούν εκθετικά» σε κινεζικές πόλεις, οι οποίες ακολουθούν με διαφορά μίας ή δύο εβδομάδων την Ουχάν. Σε άλλα μέρη του κόσμου, «ανεξάρτητα ξεσπάσματα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι αναπόφευκτα», λόγω των μετακινήσεων ανθρώπων οι οποίοι μολύνθηκαν αλλά δεν έχουν ακόμα αναπτύξει συμπτώματα και λόγω της απουσίας μέτρων δημόσιας υγείας για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Στη δημοσίευση επισημαίνεται πως θα πρέπει να εκπονηθούν σχέδια ετοιμότητας και παρεμβάσεις ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα παγκοσμίως.

Επιδημιολόγοι επιχειρούν να διαβλέψουν τι θα συμβεί,  έλεγε ο Λούανγκ. «Θα μολυνθεί το 60-80% του παγκόσμιου πληθυσμού; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να συμβεί σε κύματα. Μπορεί ο ιός να επιβραδύνει τη φονικότητά του επειδή σίγουρα δεν τον βοηθά αν τους σκοτώνει όλους στον δρόμο του, γιατί θα σκοτωθεί και ο ίδιος».

Οι ειδικοί θέλουν επίσης να μάθουν εάν οι περιορισμοί στο κέντρο της Ουχάν και σε άλλες πόλεις έχουν όντως περιορίσει τις μολύνσεις. «Έχουν φέρει αυτές οι μαζικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, οι απομονώσεις και οι περιορισμοί στην κίνηση, αποτέλεσμα στην Κίνα;» ρωτά. «Εάν αυτό ισχύει, πώς μπορούμε να επεκτείνουμε αυτά τα μέτρα, ή μήπως δεν είναι δυνατό;».

Θα υπάρξουν δυσκολίες. «Ας υποθέσουμε πως δούλεψαν. Για πόσο μπορείς να κρατάς κλειστά τα σχολεία; Για πόσο μπορείς να έχεις αποκλεισμένη μια ολόκληρη πόλη; Για πόσο μπορείς να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά από τα εμπορικά κέντρα; Κι αν άρεις αυτούς τους περιορισμούς, τότε όλο θα επιστρέψει και πάλι; Αυτά είναι πολύ αληθινά ερωτήματα» τόνισε.

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 29.12.2025

Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα: Θετικός ο 1 στους 2 με συμπτώματα – Ασφυκτική η κατάσταση στα Νοσοκομεία Παίδων

Η εποχική γρίπη καταγράφει έντονη δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, με τους ειδικούς να μιλούν για ένα από τα πιο επιβαρυμένα κύματα των τελευταίων ετών. Τα περιστατικά αυξάνονται με ταχείς

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 28.12.2025

Σε ποια ηλικία το αλκοόλ γίνεται επικίνδυνο για τη μνήμη και τον εγκέφαλο - Νευρολόγος προειδοποιεί

Ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο, μια μπύρα μετά από μια κουραστική μέρα ή δύο ποτά με την παρέα το Σαββατοκύριακο είναι για πολλούς μια μικρή απόλαυση της καθημερινότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν νευρολόγ

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 28.12.2025

Πώς να καταπολεμήσεις το μπούκωμα με φυσικούς τρόπους

Το μπούκωμα στη μύτη είναι ενοχλητικό, ειδικά όταν συνοδεύει κρυολόγημα, αλλεργίες ή αλλαγές στον καιρό. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να ανακουφιστείς άμεσα. 1. Ατμοί με ζ