Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 10:48 Πολιτική

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ


Ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου 2020. Το νομοσχέδιο έχει ήδη γίνει δεκτό - κατά πλειοψηφία - από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το επίδομα αυτό αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τους μέλλοντες γονείς και ταυτοχρόνως σημαντικό βοήθημα κατά την πρώτη περίοδο ανατροφής του παιδιού τους. Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων ευρώ η κάθε μία. Ως προϋποθέσεις χορήγησης του προβλέπονται εισόδημα έως 40.000 ευρώ, η υποβολή φορολογικής δήλωσης και, για πολίτες τρίτων κρατών, η δωδεκαετής διαμονή στη χώρα. Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού και στέγασης η επαρκής και τεκμηριωμένη φοίτηση του εξαρτώμενου τέκνου κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020-2021.

Για το επίδομα γέννησης, η δαπάνη για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.

madata.gr
Post
Πολιτική Τετάρτη 29.04.2026

Ν. Ανδρουλάκης: Ανοίγουμε τη συζήτηση για τη μείωση του χρόνου εργασίας

Ανοίγουμε τη συζήτηση για τη μείωση του χρόνου εργασίας- Προτείνουμε κίνητρα για την εφαρμογή προγραμμάτων 32 ή 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα, με πλήρεις αποδοχές, αναφέρει σεανάρτηση του ο ΝίκςΑνδρου

Post
Πολιτική Τετάρτη 29.04.2026

Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο - Με τον Εμίρη του Κατάρ συναντάται ο Μητσοτάκης

Στις 16:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι: ·Παρουσίαση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρ

Post
Πολιτική Τρίτη 28.04.2026

Β. Κικίλιας στην Υπουργική Συνδιάσκεψη για τους Ναυτικούς στη Λεμεσό: «Επενδύουμε 90 εκατ. ευρώ επιπλέον στη ναυτική εκπαίδευση – Ανοίγουμε τη ναυτιλία στη νέα γενιά»

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει κατά 25%, δηλαδή επιπλέον 90 εκατομμύρια ευρώ, τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση των ναυτικών τα επόμενα επτά χρόνια, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας