Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 15:53 Παράδοση

Γιατί δεν κάνει να νηστεύουμε την Κυριακή


Η Tετάρτη και η Παρασκευή όλου του χρόνου, αλλά και ιδιαίτερα των περιόδων νηστείας (σαρακοστών), είναι ημέρες αυστηρής νηστείας, δηλαδή φαγητού χωρίς λάδι.

 

Οι ημέρες: Δευτέρα, Tρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή είναι ημέρες καταλύσιμες, δηλαδή τρώμε απ’ όλα ό,τι θέλουμε, εκτός από τις περιόδους νηστειών.

 

Την Tετάρτη νηστεύουμε για να θυμόμαστε ότι ένας φίλος του Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη, και να το συνειδητοποιούμε ότι κι εμείς, παρ’ ότι είμαστε φίλοι Του, είναι δυνατό, αν δεν προσέχουμε και δεν αγωνιζόμαστε , να Τον προδώσουμε.

 

Την Παρασκευή νηστεύουμε επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος, σταυρώvουμε με την νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον σταυρωμένο ευγνώμονα ληστή.

 

Το Σάββατο και την Κυριακή δεν επιτρέπεται ποτέ να γίνει αυστηρή νηστεία, δηλαδή χωρίς λάδι. ‘Όλο το xρόνo ένα μόνο Σάββατο νηστεύουμε το λάδι, το Μεγάλο Σάββατο, επειδή την ημέρα αυτή ο Xριστός είναι σωματικά στον τάφο και η ψυχή Του έχει κατέβει στον Άδη να αναστήσει τον προπάτορα Αδάμ.

https://www.dogma.gr

 
Post
Παράδοση Τρίτη 29.09.2026

Στο τελικό στάδιο κατασκευής το Σπίτι της Χειροποίητης Κρήτης

Ένας νέος χώρος που φέρνει τη χειροτεχνία και την παράδοση στο σήμερα και μας προσκαλεί να δημιουργήσουμε με τα χέρια μας Στο τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκεται το Σπίτι της Χειροποίητης Κρήτης, στ

Post
Παράδοση Τρίτη 29.09.2026

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου: Ένα θησαυροφυλάκιο πίστης και πολιτισμού 190 χρόνων

Ακοίμητος φρουρός της πόλης, φωτεινό ορόσημο της ορθοδοξίας, σύμβολο απαρασάλευτης πίστης και ασφαλές καταφύγιο προσευχής, εγκαρτέρησης και ελπίδας, η Μονή Αγίου Γεωργίου Κιλκίς γιόρτασε τα 190 χρόνι

Post
Παράδοση Τρίτη 29.09.2026

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 29/9/26

Σήμερα, τιμάται η μνήμη του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού Γιορτάζουν: Κυριάκος Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής Ο Όσιος Κυριακός, τη μνήμη του οποίου τιμά σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, ήταν άνθρωπος που