Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 15:53 Παράδοση

Γιατί δεν κάνει να νηστεύουμε την Κυριακή


Η Tετάρτη και η Παρασκευή όλου του χρόνου, αλλά και ιδιαίτερα των περιόδων νηστείας (σαρακοστών), είναι ημέρες αυστηρής νηστείας, δηλαδή φαγητού χωρίς λάδι.

 

Οι ημέρες: Δευτέρα, Tρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή είναι ημέρες καταλύσιμες, δηλαδή τρώμε απ’ όλα ό,τι θέλουμε, εκτός από τις περιόδους νηστειών.

 

Την Tετάρτη νηστεύουμε για να θυμόμαστε ότι ένας φίλος του Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη, και να το συνειδητοποιούμε ότι κι εμείς, παρ’ ότι είμαστε φίλοι Του, είναι δυνατό, αν δεν προσέχουμε και δεν αγωνιζόμαστε , να Τον προδώσουμε.

 

Την Παρασκευή νηστεύουμε επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος, σταυρώvουμε με την νηστεία μας τον κακό εαυτό μας, για να μας ελεήσει τους ανάξιους, όπως ελέησε τον σταυρωμένο ευγνώμονα ληστή.

 

Το Σάββατο και την Κυριακή δεν επιτρέπεται ποτέ να γίνει αυστηρή νηστεία, δηλαδή χωρίς λάδι. ‘Όλο το xρόνo ένα μόνο Σάββατο νηστεύουμε το λάδι, το Μεγάλο Σάββατο, επειδή την ημέρα αυτή ο Xριστός είναι σωματικά στον τάφο και η ψυχή Του έχει κατέβει στον Άδη να αναστήσει τον προπάτορα Αδάμ.

https://www.dogma.gr

 
Post
Παράδοση Τετάρτη 10.12.2025

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Δεκεμβρίου

Σήμερα, Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Μαρτύρων Μηνά του Αθηναίου Ερμογένους επισκόπου Αλεξανδρείας και Ευγράφου, Γεμέλλου του πολυάθλου και Θεοτέκνου πρεσβυτέρου.

Post
Παράδοση Τρίτη 09.12.2025

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου Φίλων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και απολογισμός της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 2025

Σε κλίμα ενθουσιασμού και δημιουργικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025 η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες του σωματείου Φίλων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στην αίθουσα

Post
Παράδοση Σάββατο 06.12.2025

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Νικολάου

Με θρησκευτική κατάνυξη και παρουσία αρχών και πλήθους κόσμου τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και Πολιούχου της ομώνυμης πόλης του Λασιθίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτη