Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 18:29 Είς Υγείαν

Γρίπη: 5 νεκροί την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα – Ανάμεσά τους 4χρονο παιδί


Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης 13 άνθρωποι (πέντε την τελευταία εβδομάδα). Πρόκειται για 8 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 89 έτη. Από τους 13 που έχασαν τη ζωή τους οι 7 είχαν σε ΜΕΘ. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β.

Τα 12 (92,3%) από τα 13 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη κι εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 3 (25%).

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Συνολικά καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 913 κλινικά δείγματα- όλα από νοσοκομεία. Τα 134 (14,7%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 121 (90,3%) ήταν τύπου Α και τα 13 (9,7%) τύπου Β. Τα 96 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, και εξ αυτών τα 51 (53,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 45 (46,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Τρίτη 21.07.2026

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη συστήνει ο Αντώνης Παπαδάκης (vid)

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη συστήνει κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, ο Αντώνης Παπαδάκης Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης,

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 20.07.2026

Καύσωνας: Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των πολιτών

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τις επόμενες ημέρες και τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 17.07.2026

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια το Σάββατο 18-07-2026

Το Σάββατο 18 Iουλίου 2026 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 09:30 έως τις 14:00. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματ