Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 19:26 Παράδοση

Εφορία: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές δαπάνες 30%


Δώδεκα κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται πλήρως, ενώ ορισμένες άλλες κατηγορίες εξαιρούνται μερικώς

Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις κατηγορίες αυτές δεν οφείλουν καν να συγκεντρώσουν και να διαφυλάξουν χάρτινες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συνολικής αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.

 

Οι κατηγορίες που εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι αναλυτικά οι εξής:

 

1) Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

 

2) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

 

3) Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

 

4) Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

 

5) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

 

6) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

 

7) Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

 

8) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

 

9) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

 

10) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

 

11) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

 

12) Οι φυλακισμένοι.

 

Ποιοι εξαιρούνται μερικώς

 

13) Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν εντός του 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

 

14) Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

www.protothema.gr

 
Post
Παράδοση Σάββατο 18.04.2026

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 18/4/26

Σήμερα, 18 Απριλίου 2026, δεν γιορτάζει κανένας γνωστός, φίλος ή συγγενής μας, αφού δεν υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή. Μη ξεχάσεις όμως να ευχηθείς σε όσους έχουν γενέθλια Επίσης σήμερα η Εκκλησί

Post
Παράδοση Παρασκευή 17.04.2026

2ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Άνοιξης ΕΛΜΕΠΑ - «Επέστρεφε», 19 Απριλίου – 2 Μαΐου 2026

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Άνοιξης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) συνεχίζει τη δημιουργική έκφραση και την πολιτιστική του παρουσία με τη δεύτερη διορ

Post
Παράδοση Παρασκευή 17.04.2026

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου η εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ στο ΕΒΕΗ

Ο Σύλλογος Φίλων ΙΤΕ ( Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας), στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων του, πραγματοποιεί μια νέα εκδήλωση, την πρώτη αυτού του έτους, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο ενδι