Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 19:26 Παράδοση

Εφορία: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές δαπάνες 30%


Δώδεκα κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται πλήρως, ενώ ορισμένες άλλες κατηγορίες εξαιρούνται μερικώς

Ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις κατηγορίες αυτές δεν οφείλουν καν να συγκεντρώσουν και να διαφυλάξουν χάρτινες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συνολικής αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.

 

Οι κατηγορίες που εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι αναλυτικά οι εξής:

 

1) Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

 

2) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

 

3) Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

 

4) Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

 

5) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

 

6) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

 

7) Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

 

8) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

 

9) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

 

10) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

 

11) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

 

12) Οι φυλακισμένοι.

 

Ποιοι εξαιρούνται μερικώς

 

13) Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα πραγματοποιήσουν εντός του 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

 

14) Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

www.protothema.gr

 
Post
Παράδοση Παρασκευή 11.09.2026

Άνοιξε τις πύλες της η εμβληματική έκθεση Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι – Επίσημα εγκαίνια αύριο Σάββατο 12/9 (vid)

Σε κλίμα συγκίνησης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων & Πρασίνου Δημήτρη Σπυριδάκη, την Πρόεδρο της

Post
Παράδοση Πέμπτη 10.09.2026

«Η Βιάννος δεν Ξεχνά»-Πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης στον Αμιρά στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 83η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα

Έχοντας τα παιδιά σε πρώτο πλάνο θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μμ, με σημείο εκκίνησης το μνημείο πεσόντων στο Κεφαλ

Post
Παράδοση Πέμπτη 10.09.2026

Εναρξη εργαστηρίων στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, ανακοινώνει την έναρξη των εργαστηρίων του για το 2026-2027, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με νέες και ποικίλες