Image
Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 10:45 Είς Υγείαν

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Αυτές οι τροφές σας κάνουν κακό

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια πάθηση κατά την οποία το άτομο εμφανίζει συχνά κοιλιακά συμπτώματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο.

Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται για μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το έντερο αλληλεπιδρούν.

Όταν ένα άτομο έχει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να παρατηρήσει ότι ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Τι σημαίνει ότι μια τροφή “ενεργοποιεί” το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Αν και αυτές οι τροφές μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι γιατροί έχουν εντοπίσει ορισμένες συνήθεις τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τους περισσότερους ανθρώπους με ΣΕΕ και τείνουν να προκαλούν περισσότερα πεπτικά συμπτώματα σε σχέση με άλλες τροφές.

Αν έχετε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου πρέπει να εξαλείψετε ορισμένες, ή όλες αυτές τις τροφές και στη συνέχεια να τις επανεισάγετε σταδιακά, μία-μία κάθε φορά, για να εντοπίσετε εκείνες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Πολλοί γιατροί συστήνουν ένα διατροφικό πλάνο με την ονομασία FODMAP (ακρωνύμιο για τις λέξεις fermentable, oligo-, di-, and monosaccharides and polyols), για να αποφευχθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων ΣΕΕ.

Βασίζεται στην απάλειψη τροφών με διάφορους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ, προκαλώντας φυσικά αέρια, πόνο στο στομάχι και δυσκοιλιότητα.

Παρακάτω αναφέρονται 16 τροφές που πρέπει να αποφύγετε σε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε τροφές της λίστας FODMAP. Αυτές είναι:

  • μήλα
  • τεχνητά γλυκαντικά, όπως σορβιτόλη, μαλτιτόλη, ή ξυλιτόλη
  • φασόλια
  • μπρόκολο
  • λάχανο
  • ανθρακούχα ποτά
  • κουνουπίδι
  • ρεβίθια
  • λαχανοσαλάτα
  • λακτόζη σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, παγωτό, κρέμα γάλακτος και τυρί τύπου κότατζ (cottage)
  • φακές
  • αχλάδια
  • ξινολάχανο (sauerkraut)
  • σόγια
  • καρπούζι
  • πίτσα και τηγανητά

Αυτά είναι παραδείγματα των πιο συνηθισμένων τροφών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν στομαχικές διαταραχές, όταν ένα άτομο έχει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Είναι καλή ιδέα να κρατάτε ένα ημερολόγιο με την κάθε τροφή που επανεισάγετε μόνη της κάθε φορά στην διατροφή σας. Έτσι θα μπορέσετε να καταγράψετε τα συμπτώματα και να προσδιορίσετε εκείνες τις τροφές που σας ενοχλούν περισσότερο.

 


Πηγή: iatropedia
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 15.11.2025

Γρίπη χειμώνα 2025–2026: Αυξημένη μεταδοτικότητα και ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό

Ανησυχία προκαλούν οι πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης τον φετινό χειμώνα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο δείχνουν ένα κύμα με υψηλή μεταδοτικότητα κ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Νέα ευρήματα συνδέουν τη χρόνια ουλίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η στοματική υγεία φαίνεται πως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η χρόνια ουλίτιδα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο ε

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV: Ενημέρωση ΕΟΔΥ

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 13.11.2025 Ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη