Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 10:25 Οικονομία

Ποιοι απαλλάσσονται από τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες την 1η Μαΐου


Δεν έχουν όλοι οι οφειλέτες περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους. Εκατοντάδες χιλιάδες, βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχουν «μπλοκαρισμένο» ΑΦΜ, πλήρη αποκοπή από το τραπεζικό σύστημα και ουσιαστικά λειτουργούν στο οικονομικό περιθώριο.

Αυτοί, θα περιμένουν ως μάννα εξ’ ουρανού το νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών που θα ισχύσει από την 1η Μαίου του 2020: τη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία. Διότι θα τους επιτρέψει να απαλλαγούν από τα χρέη τους -είτε προς το δημόσιο, είτε προς τις τράπεζες- και ουσιαστικά να κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της κοινοτικής οδηγίας για τη «δεύτερη ευκαιρία» (σ.σ η κοινοτική οδηγία έχει ήδη ψηφιστεί και η Ελλάδα καλείται τώρα να την ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο. Αναφέρει η εισηγητική έκθεση: «Σε πολλά κράτη μέλη (σ.σ μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα) απαιτούνται περισσότερα από τρία χρόνια για να απαλλαγεί ένας έντιμος επιχειρηματίας που έχει πτωχεύσει από τα χρέη του για να μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα καινούργιο ξεκίνημα. Τα μη αποτελεσματικά πλαίσια παροχής δεύτερης ευκαιρίας, εγκλωβίζουν σε παγίδες χρέους ή τους ωθούν στην παραοικονομία ή τους υποχρεώνουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο φιλικά καθεστώτα».

Στην Ελλάδα τα έχουμε δει όλα αυτά τα φαινόμενα. Και αποχωρήσεις από την Ελλάδα για ένα νέο ξεκίνημα, και αύξηση της παραοικονομίας και εγκλωβισμό σε λίστες οφειλετών. Θεωρητικά τουλάχιστον με το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος. Τι θα πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες. Καταρχήν να αποφασίσουν αν έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία θέλουν να διασώσουν. Είναι γεγονός ότι η διάσωση της κύριας κατοικίας (τουλάχιστον σε επίπεδο κυριότητας καθώς μέριμνα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών θα λαμβάνεται και μετά τον Μάιο) είναι ευκολότερη με το υφιστάμενο πλαίσιο παρά με αυτό που θα ισχύσει μετά τον Μάιο. Και αυτό διότι το νέο θα προβλέπει πλήρη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων χωρίς διάκριση για την πρώτη κατοικία.

Αν λοιπόν κάποιος ενδιαφέρεται να σώσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό σπεύδει. Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι σε ισχύ μέχρι και το τέλος Απριλίου θα μπορεί να εξασφαλίσει μια πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες με συγκεκριμένες προδιαγραφές (διάρκεια τουλάχιστον 25 ετών, επιτόκιο όχι υψηλότερο του 2% και επιδότηση της δόσης το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος). Μετά τον Μάιο, συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις προτάσεις ρύθμισης δεν θα υπάρχουν.

Αν πάλι κάποιος δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του, θα ακολουθήσει τη διαδικασία της 2ης ευκαιρίας η οποία, προσοχή όμως: θα παρέχεται άπαξ στη ζωή του καθενός. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπει ότι μετά από την προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών και την πλήρη ρευστοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου, τα χρέη θα διαγράφονται μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ τριών ετών και ο οφειλέτης θα μπορεί να κάνει το καινούργιο ξεκίνημά του. 

thetoc

 
 
Post
Οικονομία Σάββατο 17.10.2026

Πληρωμές 71,78 εκατ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 23 Οκτωβρίου

Συνολικά 71,78 εκατ. ευρώ σε 83.420 δικαιούχους θα καταβληθούν από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου 2026, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

Post
Οικονομία Σάββατο 17.10.2026

ΕΝΦΙΑ 2026: Νέα εκκαθαριστικά με έκπτωση 50% για κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2026, με μείωση φόρου κατά 50%, ανάρτησε η ΑΑΔΕ για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς, διορθώνοντας περιπτώσεις στις οποίες η έκπτωση δεν είχε εφαρμοστεί στην αρχική

Post
Οικονομία Πέμπτη 15.10.2026

Η SKY express επιβραβεύει τους αριστούχους αποφοίτους του ΙΚΥ με ένα ταξίδι της επιλογής τους

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) τίμησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου391 αριστούχους αποφοίτους των ΑΕΙ της χώρας,σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδ