Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2020 11:18 Παράδοση

Θεοφάνεια: Tι συμβολίζουν - Γιατί ρίχνουμε τον Σταυρό στη θάλασσα


Τι συμβολίζει ο αγιασμός στα σπίτια και το μήνυμα των Αγίων Θεοφανείων

Σήμερα 6 Ιανουαρίου όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια όπου είναι μια από τις σημαντικότερες εορτές της θρησκείας μας. Είναι η μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων.

 

Ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι μετά το Πάσχα, η εορτή των Θεοφανείων είναι η αρχαιότερη χριστιανική εορτή.

 

Σε επικοινωνία μας με τον Πάτερ Θεοχάρη, ο ίδιος μίλησε στην Offsite για το μήνυμα των Θεοφανείων, για τον σκοπό που ρίχνουμε τον σταυρό στη θάλασσα και για το τι συμβολίζει ο αγιασμός σε σπίτια την παραμονή των Θεοφανίων και πως συνδέεται αυτό με τον μύθο με τους καλικάντζαρους.

 

Ευκαιρία λοιπόν να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας όσων αφορά την σημερινή αυτή άγια ημέρα.

 

Όπως ανέφερε ο πάτερ Θεοχάρης, το μήνυμα των Αγίων Θεοφανείων είναι το μήνυμα της εν Χριστό Αναγεννήσεως. Δηλαδή με την βάπτιση του Χριστου στον Ιορδάνη,  ο Χριστός Αγιασε τα νερά ώστε να γίνουν Αγιασμού δώρον, Αμαρτημάτων λυτηριον, νοσημάτων αλεξιτηριον, δαιμοσιν ολεθριον,  στις εναντιαις δυναμεσιν  απροσιτον  και έτσι έχουμε την απαρχή του Χριστιανικού Βαπτίσματος και τον Αγιασμό του κόσμου.

 

Κατά τη στιγμή της βάπτισης μας πετάμε το ρούχο του παλαιού Ανθρώπου και φοράμε το ρούχο του νέου ανθρώπου,  του Αναμενομένου εν Χριστό Ανθρώπου.

 

Τι συμβολίζει ο αγιασμός στα σπίτια και οι καλικάντζαροι

 

Την παραμονή των της εορτής των Αγίων Θεοφανείων ,ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «Φώτων» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν τρομαγμένοι  με τον ερχομό του ιερέ για να ραντίσει τα σπίτια.

 

Ο σκοπός που φυλάμε μεγάλο αγιασμό στα σπίτια μας

 

Την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων τελείται ο Μεγάλος Αγιασμός στους ναούς και μετά με πομπή έχουμε τον Καθαγιασμό των υδάτων στη θάλασσα όπου υπάρχει ,ή σε λίμνες ,ή σε ποταμούς.

 

Ο σκοπός που διατηρείται ο μεγάλος αγιασμός στα σπίτια των χριστιανών είναι για να πίνουν οι πιστοί και να αγιάζονται εάν έχουν κάποια ψυχική ή σωματική αρρώστια.

 

Ο λόγος που οι χριστιανοί ρίχνουν το σταυρό στη θάλασσα

 

Όπως πρόσθεσε ο πάτερ, ο σκοπός που ρίχνουμε τον σταυρό στην Θάλασσα/ λίμνες/ ποταμούς είναι για να καθαγιαστουν τα νερά και να φύγει μακριά κάθε κακο.

 

Κατά τον καθαγιασμο των νερών της Θάλασσας , το πιάσιμο του Σταυρού γίνεται από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, όπου κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά κυρίως άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους.

 

Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα, το ίδιο και οι σειρήνες των πλοίων. Όλοι οι πιστοί πίνουν με ευλάβεια από τον αγιασμό, συμβολικά από  τρεις γουλιές.

 

Σύμφωνα με τις περίγραφες από την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, στην άγια εικόνα των Θεοφανείων ο Χριστός βρίσκεται μεταξύ ψηλών βράχων, που σμίγουν και σχηματίζουν «κλεισούραν». Τα νερά, που δεν είναι αγιασμένα, μας θυμίζουν την εικόνα του θανάτου – κατακλυσμού. Ο συμβολισμός των βράχων της εικόνας της γεννήσεως συνεχίζεται στην εικόνα των Θεοφανίων και καταλήγει στην εικόνα της καθόδου του Χριστού στον Άδη. Η εικόνα της βαπτίσεως παρουσιάζει τον Ιησού να εισέρχεται στα νερά, στον υγρό τάφο.

 

Ο Άδης έχει την μορφή ενός σκοτεινού σπηλαίου, που περιέχει όλο το σώμα του Κυρίου, δείχνοντας την προκάθοδο Του στον Άδη, για να διαλύσει το δυνατό του κόσμου τού του.

www.offsite.com.cy

 
Post
Παράδοση Σάββατο 08.08.2020

Ιερά Σύνοδος: Θα γίνουν λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο παρά την απαγόρευση

Αποφασισμένη είναι η Ιερά Σύνοδος να πραγματοποιήσεις κανονικά τις λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο, παρά το μέτρο απαγόρευσης λόγω κορονοϊού.Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ...

Post
Παράδοση Πέμπτη 06.08.2020

Μεταμόρφωση του Σωτήρος σήμερα 6 Αυγούστου: Τι γιορτάζουμε, τα έθιμα

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στό όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί. Όπως

Post
Παράδοση Τρίτη 04.08.2020

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ‘’ ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’’

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Φόδελε ‘’Δομήνικος Θεοτοκόπουλος’’ διοργανώνει την Διεθνή Έκθεση ζωγραφικής ‘’ Συνομιλώντας με τους Πολιτισμούς του Kόσμου’&rsqu