Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 18:44 Πολιτική

Τσίπρας: Επικοινωνιακό σόου με τους νέους επιστήμονες - Διώχνουν 4.000 για να πάρουν 500


Ότι δεν ανανεώνει τις συμβάσεις 4.000 επιστημόνων, την ώρα που ανακοινώνει κίνητρα για επιστροφή 500 επιστημόνων από το εξωτερικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των 4.000 επιστημόνων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε ένα μήνα.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία έκανε λόγο, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παλαιοκομματικές λογικές προκειμένου να τακτοποιηθούν «γαλάζια παιδιά» που δεν προσελήφθησαν ως μετακλητοί, αλλά και για ψέμματα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Οι εν λόγω πηγές σημείωσαν ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας των νέων επιστημόνων από 22 έως 29 ετών - όλοι κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού και πολλοί εξ αυτών και διδακτορικού - είπαν στον Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση «διώχνει 4.000 για να πάρει 500» καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μη παράταση του προγράμματος, χωρίς κάποια σαφή εξήγηση ή δέσμευση για νέο πρόγραμμα από την ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου.

Κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού μίλησε για «εξοργιστική αναντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επικοινωνία», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνόψισε την κατάσταση ως εξής: «Ανακοίνωσαν πρόγραμμα για το brain drain για 500 επιστήμονες με 3.000 ευρώ. Δηλαδή τους 4.000 που είναι ήδη μέσα, δεν τους ανανεώνουμε, μειώνουμε τα κονδύλια στον ΟΑΕΔ ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόγραμμα στο μέλλον και, για να είμαστε καλά με την εικόνα μας, κάνουμε ένα επικοινωνιακό show».

Επιπρόσθετα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν όσοι έχουν κάποια οικογενειακή και κομματική σχέση με στελέχη της κυβέρνησης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, πρόσθεσε με νόημα: «όσοι δεν μπόρεσαν, δηλαδή, να μπουν στους μετακλητούς».

Τέλος, σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια είναι η απάντηση που τους δίνει η κυβέρνηση, οι νέοι επιστήμονες υποστήριξαν, σύμφωνα με τις κομματικές πηγές, ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Πιο συγκεκριμένα είπαν ότι ο μεν κ. Βρούτσης στη Βουλή απάντησε πως πρέπει να ενταχθούν και νέα άτομα σε κάποιο καινούριο πρόγραμμα, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει, ούτε έχει προσδιορίσει το χρόνο που θα ανακοινωθεί. Ενώ, συνέχισαν, «μας είπε ψέμματα ο κ. Μηταράκης, μας είπε ότι ένα μέρος του ποσού δόθηκε στο κοινωνικό μέρισμα», κάτι που χαρακτήρισαν ως «εξωφρενικό». Και σε αυτό το σημείο εξήγησαν το εξής: «Η ουσία είναι ότι η κυρία Αχτσιόγλου και ο κ. Ηλιόπουλος είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα βασιζόμενοι στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ».

 

topontiki

 
Post
Πολιτική Δευτέρα 19.01.2026

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντησή του με αγρότες και κτηνοτρόφους στο Μέγαρο Μαξίμου (vid)

Ελπίζω να έχουμε πραγματικά μία παραγωγική συζήτηση. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι, κατά την άποψή μας, αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Νομίζω ότι έχουμε ήδη κινηθεί σε πολλά επίπεδα

Post
Πολιτική Δευτέρα 19.01.2026

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Επανασχεδιασμός του προγράμματος αντιμετώπισης της αύξησης του αριθμού λαγοκέφαλων στις ελληνικές θάλασσες

«Δεν είναι αποδεκτό να μην συμπεριλαμβάνονται τα Δωδεκάνησα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των λαγοκέφαλων στην περιοχή»

Post
Πολιτική Δευτέρα 19.01.2026

Β. Κικίλιας: «Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο»

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, στο Κάιρο και των διμερών συναντήσεων που πραγματοποίησε με την πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκ