Image
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 21:26 Ειδήσεις

ΕΕ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο, αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

«Καθαρή τοποθέτηση των Ευρωπαίων εταίρων»

Ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την «καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μετέβη σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μια ημέρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, να έχει επαφές και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα θέσει θέματα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής.

«Ο πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης [Τουρκίας-Λιβύης] με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Κούσιος στο ΚΥΠΕ.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και στη συνέχεια με αρχηγούς κρατών, με τους οποίους θα συζητήσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, όπως επίσης και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος της ΕΕ, που αποτελούν και το θεματολόγιο της Συνόδου Κορυφής.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου ότι Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ δεν μπορούν να περάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν σκοπιμότερο να αναμένονται τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

 

 

 

news
Post
Ειδήσεις Τετάρτη 18.02.2026

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Το νερό χάνεται. Η Ελληνική Κυβέρνηση καθυστερεί και οι αγρότες πληρώνουν»

Την ανάγκη άμεσων Ευρωπαϊκών και Εθνικών παρεμβάσεων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με έμφαση στην επιδεινούμενη κατάσταση στην Ελλάδα, αναδεικνύει με δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς την Ευ

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 12.02.2026

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Ναι στην προστασία των θαλασσών — όχι σε οριζόντιες απαγορεύσεις που πλήττουν τους αλιείς και τον αλιευτικό τουρισμό»

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου, με αφορμή πληροφορίες για επικείμενο εθνικό νομοσχέδιο σχετικά με τη δημιουργία νέων θαλάσσιων πάρκων στην Ελ

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 11.02.2026

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Να προστατευθούν τα νησιά από υπερτουρισμό και άναρχες επενδύσεις με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση»

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων σε νησιωτικές περιοχές, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για την τήρηση της αρχ