Image
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 21:26 Ειδήσεις

ΕΕ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο, αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

«Καθαρή τοποθέτηση των Ευρωπαίων εταίρων»

Ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την «καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μετέβη σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μια ημέρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, να έχει επαφές και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα θέσει θέματα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής.

«Ο πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης [Τουρκίας-Λιβύης] με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Κούσιος στο ΚΥΠΕ.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και στη συνέχεια με αρχηγούς κρατών, με τους οποίους θα συζητήσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, όπως επίσης και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος της ΕΕ, που αποτελούν και το θεματολόγιο της Συνόδου Κορυφής.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου ότι Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ δεν μπορούν να περάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν σκοπιμότερο να αναμένονται τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

 

 

 

news
Post
Ειδήσεις Δευτέρα 05.10.2026

Κοινοτική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων από την κακοκαιρία στην Κρήτη», ζητά με ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες άφησε πίσω της σημαντικότατα προβλήματα σε βασικές υποδομές, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε πολλές περιοχές του νησι

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 02.10.2026

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Με εισήγηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ως προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και του Λουκά Φουρλά, επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Λα

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 02.10.2026

Στο τελικό συνέδριο του NaTour4CChange στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια Κρήτης

Την ανάγκη οι νησιωτικές και περιφερειακές αρχές να βρεθούν στο επίκεντρο της εφαρμογής της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Βιώσιμο Τουρισμό ανέδειξε ο Γιώργος Αλεξάκης, Εντεταλμένος Περιφε