Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 18:29 Εκτός Ελλάδος

Το Βερολίνο καλεί Αγκυρα και Λιβύη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών


Τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «συμμερίζεται ρητά» το Βερολίνο, τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ανταμπαρ και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο»

«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο - βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε η κυρία 'Αντεμπαρ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ό,τι αφορά την ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι' αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο. Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ωστόσο ότι δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την ΕΕ, θα αποτελέσει θέμα». Εάν τεθεί, «αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σημείωσε, παραπέμποντας στην δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Real.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 19.01.2026

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση τρένων στη νότια Ισπανία

Τα βαγόνια ενός τρένου με προορισμό τη Μαδρίτη εκτροχιάστηκαν και πέρασαν στην αντίθετη γραμμή. Στη συνέχεια συγκρούστηκαν με ένα άλλο τρένο που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση στην πόλη Αδαμούθ, κ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 18.01.2026

Η Γερμανία απέσυρε εσπευσμένα το στρατιωτικό κλιμάκιο από τη Γροιλανδία

Η Γερμανία προχώρησε σε αιφνιδιαστική αποχώρηση στρατιωτικού κλιμακίου από τη Γροιλανδία, μόλις 44 ώρες μετά την άφιξή του, προκαλώντας ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια της απόφασης. Σύμφωνα με δη

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 17.01.2026

«Συμβουλίο Ειρήνης»: Πρόσκληση Τραμπ σε Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα και Κύπρος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euronews μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ για να συμμετάσχουν στο επονομαζόμενο «Συμβουλίο Ε