Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2019 20:41 Παράδες

Κοινοτικός αξιωματούχος: Η Ελλάδα πρώτο θέμα στο Eurogroup της Τετάρτης


Το επόμενο έτος θα διεξαχθεί η όποια συζήτηση για την πιθανή αλλαγή χρήσης των κερδών επί ελληνικών ομολόγων που επιστρέφονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

Όπως ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος, η όποια μελλοντική συμφωνία για το θέμα θα αφορά μελλοντικές εκταμιεύσεις και όχι αυτήν που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, το Eurogroup δε θα εξετάσει το ελληνικό αίτημα και παρότι η ίδια η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αυτή, θα χρειαστούν, όπως είπε, πολλές ακόμα τεχνικές συζητήσεις προετοιμασίας για το θέμα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν έχει διεξαχθεί καμία συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την 4η έκθεση της Ελλάδας θετική, σημείωσε ότι οι συμφωνημένοι στόχοι παραμείνουν σεβαστοί από τη χώρα, ενώ αναμένει θετική απόφαση από το Eurogroup για τα διασυνδεδεμένα με το χρέος μέτρα, καθώς παρομοίως θετική ήταν και η συζήτηση στο Euro Working Group. Τόνισε δε ότι η εκταμιεύσεις θα πρέπει στη συνέχεια να περάσουν για τυπικούς λόγους και από τα σχετικά εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το τελευταίο Eurogroup του έτους, η κανονική σύνθεση με τους 19 Υπουργούς θα ξεκινήσει στις 15:00 την ερχόμενη Τετάρτη και το περιεκτικής σύνθεσης με τους 27 Υπουργούς στις 17:00.

Στο δεύτερο σκέλος, στο επίκεντρο θα βρεθούν η διακυβερνητική συμφωνία για τον λεγόμενο προϋπολογισμό της Eυρωζώνης και τη συνθήκη του ESM. Επιπλέον, το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτηση θα αφιερωθεί στο EDIS (εγγύηση καταθέσεων) και κατά τον κοινοτικό αξιωματούχο οι υπουργοί θα προχωρήσουν τις προετοιμασίες και θα αναζητηθεί πολιτική συμφωνία για έναρξη νέων πολιτικών συζητήσεων τόσο για το EDIS, όσο και για τους άλλους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπάρχουν δεδομένες προτάσεις, περιλαμβανομένων αυτών του Όλαφ Σόλτς, και δήλωσε αισιόδοξος αλλά συγκρατημένος.

Σε ό,τι αφορά το κανονικό σκέλος του Eurogroup (με τους 19 υπουργούς), η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα, με την 4η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας να τίθεται στο επίκεντρο.

Εκτός από την Ελλάδα, Κύπρος και Ισπανία θα περιληφθούν στο κομμάτι των συζητήσεων για τις μεταπρογραμματικές εποπτείες. Σε σχέση με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο κοινοτικός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι “είναι εξαιρετικά θετικά τα όσο συμβαίνουν εκεί, αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πρόβλημα”.

Real.gr
Post
Παράδες Τετάρτη 11.12.2019

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι τέσσερις κατηγορίες των δικαιούχων και τα κριτήρια

Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος 2019, που αφορά 953.000 ανθρώπους και ποσό 700 ευρώ. Η πλατφόρμα αναμένεται να δέχεται αιτή ...

Post
Παράδες Τετάρτη 11.12.2019

Δεκτό με αστερίσκους από την ΕΚΤ το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

Σαφήνεια στη διατύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου ζητά η κεντρική τράπεζα και αλλαγή στη διάρκεια εγγύησης του Δημοσίου στις επισημάνσεις. Δεκτό με αστερίσκους είναι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τρ ...

Post
Παράδες Τετάρτη 11.12.2019

Κοινωνικό μέρισμα: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Ποιοι θα εισπράξουν το μέρισμα πριν από τα Χριστούγεννα και ποιοι μετά; Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ ανεξαρτήτως ύψους καταθέσεων και ποιοι θα χάσουν το επίδομα για τόκους 60-70 ευρώ; Ποια είναι τα ορ ...