Image
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 12:31 Πολιτική

Βουλή: “πέρασε” το νομοσχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η προστασία της πρώτης κατοικίας, που δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, οπότε ισχύει η προθεσμία και αφορά τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται η αύξηση του συνολικού ποσού επιδόματος θέρμανσης από 68 εκατ. σε 78 εκατ. ευρώ, η απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής και κατάργηση του μεταβατικού μέτρου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι πρωοφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας του Ελληνικού περιέρχονται στον ειδικό φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων χώρων, προβλέπεται ακόμα η μείωση των τιμών των φαρμάκων έως και 7% και πάγωμα των αυξήσεων, με την κατάργηση του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για αυξήσεις 10% στα φάρμακα και διατάξεις για το ΚΕΘΕΑ.

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση δια των αρμόδιων υπουργών, έκανε λόγο για μέτρα ενίσχυσης των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για αναγκαίες, σημαντικές ρυθμίσεις, που λύνουν προβλήματα.

Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση καταλόγισε στην κυβέρνηση αυταρχικές λογικές και μίλησε για ημίμετρα, ατελείς και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις. Στο νομοσχέδιο, ψηφίστηκαν επίσης έξι τροπολογίες.

 

 


ant1news
Post
Πολιτική Τρίτη 02.06.2026

Μαζική αποχώρηση στελεχών από τη Νέα Αριστερά – Εκτός κόμματος επτά βουλευτές, διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Την αποχώρησή τους από τη Νέα Αριστερά ανακοίνωσαν 150 στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και επτά βουλευτές. Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Χουσεΐν Ζεϊμ

Post
Πολιτική Δευτέρα 01.06.2026

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πολιτικός σεισμός με «ΕΛ.Α.Σ.» στη δεύτερη θέση — Στο 30,5% η ΝΔ, καταποντισμός για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σαρωτικές ανατροπές στο σκηνικό της αντιπολίτευσης καταγράφει η πρώτη δημοσκόπηση του Ιουνίου από την Opinion Poll για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του

Post
Πολιτική Δευτέρα 01.06.2026

Χρίστος Δήμας: Ο Διάδρομος Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου αποτελεί άξονα ασφάλειας, ανθεκτικότητας, ανάπτυξης και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ρόλος του Διαδρόμου Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου (BBA) στη νέα γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα της Ευρώπης έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην