Image
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 22:45 Βλέπω/Ακούω

Αυτά είναι τα δύο ελληνικά προϊόντα που θα κατακτήσουν την κινεζική αγορά

Ο νέος «δρόμος του μεταξιού» είναι στρωμένος με το χρυσάφι της ελληνικής γης, δηλαδή τον κρόκο Κοζάνης. Τα πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τον κρόκο αλλά και τα ασύγκριτης ποιότητας ελληνικά ακτινίδια.

«Για να καλύψει τις ανάγκες της, η Κίνα εδώ και 100 χρόνια εισάγει μόνο απο το Ιράν. Εμείς σπάμε αυτό το μονοπώλειο. Αυτό σημαίνει προσλήψεις, άνθρωποι που θα μπουν περισσότεροι για δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας.

Ήδη η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο 3,5 τόνους κρόκου Κοζάνης με τα έσοδα να φτάνουν τα 6 εκατομμύρια. Όμως η Κίνα αποτελούσε αχαρτογράφητο τοπίο. Αντίθετα οι καλλιεργητές ακτινιδίων στην Πιερία, έχουν ήδη εξερευνήσει εδώ και λίγα χρόνια τις αγορές της χώρας του μεταξιού. 

Στη μεγαλύτερη ομάδα παραγωγών ακτινιδίων της Ελλάδας «Ζευς», 350 αγρότες εξάγουν κάθε χρόνο 6,5 χιλιάδες τονους ακτινιδίων σε Ευρώπη, Αμερική, Νότιο Αφρική και Κίνα. Μετά την τελευταία συμφωνία της χώρας μας με την Κίνα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.

Στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, ξεφόρτωσαν μια παρτίδα με ακτινίδια, τα οποία κατέφθασαν από την Άρτα, μια περιοχή η οποία αναμένεται να αποκτήσει μεγάλη δυναμική εξάγοντας το συγκεκριμένο φρούτο προς τις αγορές της Κίνας.

Οι παραγωγοί εξηγούν ότι και ο κρόκος και τα ελληνικά ακτινίδια έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς η ποιότητά τους ευνοείται από το κλίμα της Ελλάδας.

Star.gr

Πηγή: typoskritis.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 18.04.2024

Οι σχολικές τάξεις του μέλλοντος - Συσκευές εικονικής πραγματικότητας προτείνει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Φανταστείτε να μπαίνετε σε ένα σχολικό λεωφορείο και να μεταφέρεστε σε μια εμβυθιστική, εκπαιδευτική περιήγηση στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Αυτό είναι το είδος της εμπειρίας που η Meta του Μα

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 18.04.2024

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού: στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τώρα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισ

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 18.04.2024

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τεράστιου αρχαίου θαλάσσιου ερπετού

Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ενδεχομένως το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες – ένα πλάσμα μεγαλύτερο από δύο λεωφορεία μαζί. Το πλάσμα αυτό έζησε πριν από περίπο