Image
Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019 16:51 Είς Υγείαν

Αυτό είναι το "μυστικό" της μακροζωΐας

Πολύ συχνά αναζητάμε το υπερτρόφιμο που θα μας χαρίσει τη μακροζωία ή μπλέκουμε σε έναν κυκεώνα μέτρησης θερμίδων, ζυγίσματος τροφών και υπολογισμού λιπών και υδατανθράκων προκειμένου να βελτιώσουμε την διατροφή μας.

Υπάρχει ωστόσο ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά μας διαφεύγει, παρότι θα μπορούσε να πούμε ότι είναι το κλειδί της μακροζωίας, της αποφυγής του πρόωρου θανάτου καθώς και της υγείας του εντέρου.

Ο λόγος για τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας, οι οποίες αποκαλούνται και «διαιτητικές» και υποδιαιρούνται με βάση την ιδιότητά τους σε διαλυτές και μη διαλυτές στο νερό.

Υπολογίζεται ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ καταναλώνουν μόλις 15γρ φυτικών ινών ημερησίως, τη στιγμή που οι συστάσεις από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας είναι 25γρ για τις γυναίκες και 21γρ για τις άνω των 50 ετών, ενώ για τους άνδρες είναι 38γρ ή 30γρ για τους άνω των 50 ετών.

Τα διαθέσιμα στοιχεία των ερευνών συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πλήθος νόσων από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τις τροφικές αλλεργίες έως την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Πρόσφατα μάλιστα νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet επιβεβαιώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, εν ολίγοις σε φυτικές ίνες, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο ή καρδιακή νόσο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου, ενώ μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον κίνδυνο αύξησης ή όχι του βάρους αλλά και την πιθανότητα της μακροζωίας.

Πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει την υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή με την ευζωία και τη μακροζωία. Έρευνες που διεξήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 λόγου χάρη έδειξαν ότι η μακροβιότητα των Ιαπώνων που διαβιούσαν σε αγροτικές περιοχές σχετιζόταν με την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συγκριτικά με τους κατοίκους των πόλεων που είχαν πολύ χαμηλή πρόσληψη ινών.

Σχετικά πρόσφατα ωστόσο οι επιστήμονες κατέκτησαν τη βαθύτερη κατανόηση του λόγου για τον οποίο οι ίνες είναι τόσο σημαντικές για την ευζωία μας.

Έρευνα του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Cell Host Microbe κατέδειξε τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φυτικών ινών και το εντερικό μικροβίωμα. Η πλούσια πολυποίκιλη και διαρκής πρόσληψη ινών θρέφει και ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου. Τα βακτήρια αυτά έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, ενώ πρόσφατα έχει προταθεί ότι υπάρχουν μικρόβια εντέρου στο λιπώδη ιστό και στο περιφερικό αίμα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με φυτικές ίνες είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά εποχής, καθώς και όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Μη διστάσετε να δώσετε μια ώθηση στα… βακτήρια που αποικούν το έντερό σας και τα αποτελέσματα θα φανούν σίγουρα στην υγεία σας.

 


Πηγή: ygeiamou
Post
Είς Υγείαν Κυριακή 17.11.2019

Πόλος έλξης η Κρήτη στην παρένθετη μητρότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Ηράκλειο το διεθνές συνέδριο για την γονιμότητα που τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους σαράντα κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες επιστήμονες. Ένα

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 17.11.2019

Χοληστερόλη: Τι να τρώτε για να την «σπάσετε»

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους με καθημερινές τροφές που περιέχουν περισσότ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 12.11.2019

Καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων το 2020

Σε «πάγωμα» των τιμών των φαρμάκων, αλλά και μειώσεις έως και 7% για κάποια από αυτά, προχωρά η κυβέρνηση: σχετικές δηλώσεις έκανε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ ...