Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 19:56 Παράδες

Σε ποιες περιοχές θα είναι αυξημένο το επίδομα θέρμανσης


Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας δεν βιάζεται να έρθει το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου όχι μόνο για να θεσπίσει το νέο, αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και να αποδώσει ως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με το news247 είναι θέμα ημερών πλέον η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για το χειμώνα 2019 -2020. Η νέα φιλοσοφία που θέλει να επιβάλλει το υπουργείο οικονομικών έχει ως βάση ότι το επίδομα θα πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι και το τέλος του 2019 ώστε να μην επηρεάσει τις δαπάνες του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για το νέο επίδομα μέσα στις επόμενες μέρες και αυτόματα να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου μπορούν να υποβάλλοντα οι αιτήσεις.

Θα πρέπει να υπολογιστεί ένας εύλογος χρόνος τουλάχιστον 2 εβδομάδων για να μπορούν οι δικαιούχοι να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης και να αιτηθούν την επιδότηση. Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη για πρώτη χρονιά από την καταβολή του το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί στο σύνολο του το 2019. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη που θα πρέπει να εκταμιευθεί από το δημόσιο το αργότερο μέχρι και το Φεβρουάριο (με βάση το άτυπο 14μηνο δημοσιονομικό έτος) για αιτήσεις που θα έχουν γίνει ως τις 31/12/19 ώστε αυτές να επιβαρύνουν το τρέχον και όχι το επόμενο χρόνο.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις: μια προκαταβολή και μια εξόφληση. Συνεπώς θα πρέπει και εδώ να υπάρξει ταχύτητα ώστε να μην καθυστερήσει ούτε η πρώτη ούτε και η δεύτερη δόση.

Το μεγάλο στοίχημα για τους δικαιούχους θα είναι ο καιρός. Αν μια μέση οικογένεια στην Αθήνα αποφασίσει να γεμίσει ένα ντεπόζιτο πετρελαίου θέρμανσης από τώρα θα χρειαστεί περίπου 1000 ευρώ για να αγοράσει ένα τόνο. Αν είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να περιμένει επιδότηση περίπου 20 λεπτά στο ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει να δαπανήσει άμεσα 1000 ευρώ για να περιμένει να πάρει επίδομα 200 ευρώ. Και εδώ έρχεται το κύριο ερώτημα. Με θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς θα σκεφτεί πολύ ένα νοικοκυριό να δεσμεύσει ένα τέτοιο ποσό με τις επιδείνωσης του καιρού τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Περισσότερα για πιο κρύες περιοχές

Στις αλλαγές εκτός από την καταβολή του ύψους του επιδόματος μέσα στο χρόνο θα υπάρχει μια μικρή αύξηση, οριζόντια (από τα 16 στα 20 λεπτά το λίτρο) και επιπλέον για την ορεινές και βόρειες περιοχές όπου τα σπίτια έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης. Η επιπλέον αύξηση θα αφορά τις περιοχές της ζώνης 1 και 2 που αντιμετωπίζουν κατά τεκμήριο και τις μεγαλύτερες δαπάνες θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η ζώνη περιλαμβάνει τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Έβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες, και την Φλώρινα ενώ η 2η’ ζώνη έχει την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και την Χαλκιδική.

Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι με τις αλλαγές που γίνονται το επίδομα για ένα σπίτι 100 τμ στα Γρεβενά μπορούσε να φτάσει στα 400 ευρώ και για φέτος σχεδιάζεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500 ευρώ.

madata.gr
Post
Παράδες Τρίτη 12.11.2019

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Ποια είναι τα κριτήρια

Το ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στο τέλος του χρόνου επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, «το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιρα

Post
Παράδες Τρίτη 12.11.2019

Πώς θα αυξηθούν και πώς θα πληρωθούν οι επικουρικές - Τι αλλάζει στις εισφορές

Την επαναφορά των επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, σχεδιάζει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμ

Post
Παράδες Δευτέρα 11.11.2019

Συντάξεις: Έξι κατηγορίες συνταξιούχων θα λάβουν από 1.350 έως 30.000 ευρώ

Αναδρομικά και αυξήσεις έρχονται για έξι κατηγορίες συνταξιούχωνμε ποσά που ξεκινούν από τα 1.350 ευρώ και φτάνουν ως και 30.000 ευρώ. Τα αναδρομικά χωρίζονται σε «νέα» και «παλαιά». Νέα αναδρομικά ...