Image
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 14:34 Βλέπω/Ακούω

Ωριωνίδες: Απόψε θα βρέξει αστέρια και κάνουμε ευχές

Η βροχή από «πεφταστέρια του φθινοπώρου», οι Ωριωνίδες, κορυφώνονται το βράδυ της Δευτέρας προς χαράματα Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και τη χώρα μας.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι Ωριωνίδες ονομάστηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την 'ουρά' που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

 

madata.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 01.03.2026

Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στη Σάμο

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, συνελήφθη ένας 33χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Γεωργίας) για παράβαση του άρθρου 20 του Ν. 4139/13 ¨περί εξαρτησιογόνων ουσιών¨ και του άρθρου 24 παρ. 6 του Ν. 5038/2

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 01.03.2026

Μαλεβίζι: Ενημερωτική δράση για τη διαχείριση του άγχους στο Γυμνάσιο Τυλίσου

Το Κέντρο Κοινότητας του Τμήματος Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ενεργού Γήρανσης και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Τυλίσου, υλοποίησαν βιωματική δράση επιμορφωτικού κ

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 01.03.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα Κυριακή 1/3/2026

Στην Κρήτη και τις Κυκλάδες παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, κυρίως στα α