Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 11:25 Τση Ξενιθιάς

Β. Μακεδονία: Παράγοντας κινδύνου οι πρόωρες εκλογές. Ανησυχία στην Αθήνα


Στην κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στις 17:00 στα Σκόπια είναι στραμμένα τα βλέμματα των Βρυξελλών, της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδας, μετά την απόφαση του Ζόραν Ζάεφ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μετά το ναυάγιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας, προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους να ορίσουν άμεσα νέα ημερομηνία, πριν δηλαδή από τον Μάιο του 2020 που είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η διεύρυνση της Ε.Ε. 

Η απογοήτευση και ο εκνευρισμός για την άρνηση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου  κυριαρχούν στην γειτονική χώρα με τους εθνικιστές να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό.  

Ρίσκο οι δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές 

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει την στήριξη των ΗΠΑ αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας, όμως αυτό δεν σημαίνει απόλυτα πως θα κερδίσει τις εκλογές. Οι πολίτες της Βορείου Μακεδονίας είδαν να μην πιάνουν τόπο οι υποχωρήσεις που έκαναν μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι τον Μάιο του 2020 θα πάρουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Στόχος του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας θέλει να στηθούν όσο τον δυνατόν γρηγορότερα οι κάλπες, καθώς εκτιμά πως το κλίμα τον ευνοεί. Γι’ αυτό τον λόγο ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε από την πρώτη στιγμή δημοψηφισματικού χαρακτήρα στις εκλογές προκειμένου να πολώσει το πολιτικό κλίμα. 

Όμως το «ναυάγιο» της Παρασκευής δείχνει να έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο έλλειμα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης της Βόρειας Μακεδονίας για τις Βρυξέλλες, το οποίο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης που πριν προκηρυχθούν οι εκλογές έχει αρχίσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα.  

Ο Πρόεδρος του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι από την πρώτη στιγμή ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης «Όσο κι αν αντιστέκεται ο Ζάεφ είναι κοντά στο πολιτικό του τέλος. Την επόμενη περίοδο θα απαιτήσουμε άμεσες μεταρρυθμίσεις και το κόμμα μας θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εφαρμογής τους όσο γίνεται νωρίτερα έπειτα φυσικά από διαβουλεύσεις με τους ειδικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εκλογές ζήτουν και τα αλβανόφωνα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν τήρησε όσα είχε υποσχεθεί. 

Ανησυχία στην Αθήνα 

Το Μαξίμου επισήμως επιχειρεί να κρατήσει μια ουδέτερη στάση τονίζοντας ότι είναι υπέρ της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων αλλά σημειώνει πως θα πρέπει οι δύο χώρες, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, να μείνουν προσηλωμένες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τηρώντας τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο η ανησυχία είναι έκδηλη για το ρευστό κλίμα που επικρατεί στα Σκόπια καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η γειτονική χώρα να γυρίσει στα «πέτρινα χρόνια» τότε που κυριαρχούσε ο εθνικισμός. Επίσης στην περίπτωση που χάσει ο Ζόραν Ζάεφ, τότε η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και τότε η «καυτή πατάτα» θα επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς για να ακυρωθεί μια διακρατική συμφωνία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο χωρών. 

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών καλεί «τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Παράλληλα διπλωματικές πηγές απέφευγαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών». 

thetoc

 
Post
Τση Ξενιθιάς Τρίτη 12.11.2019

Τραγικό τέλος: Μητέρα πέθανε όταν πιάστηκε το μαντήλι της στο μίξερ που έφτιαχνε κέικ

Τραγικό θάνατο βρήκε μια 58χρονη στη Γαλλία μπροστά στον έφηβο γιο της. Η άτυχη γυναίκα έφτιαχνε μαζί του κέικ όταν το μαντήλι της πιάστηκε στο μίξερ με αποτέλεσμα να την πνίξει! Ο 15χρονος, παρά τ

Post
Τση Ξενιθιάς Κυριακή 10.11.2019

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα προειδοποιήσει τον Ερντογάν για την αγορά των S-400

Ο σύμβουλος ασφαλείας Ρόμπερτ Ο΄ Μπράιαν είπε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτήν την εβδομάδα, ότι η χώρα του κινδυνεύε ...

Post
Τση Ξενιθιάς Κυριακή 10.11.2019

Μεγάλωσε η διαφορά του Συντηρητικού Κόμματος από το Κόμμα των Εργατικών

Μεγάλωσε η διαφορά του Συντηρητικού Κόμματος από το Κόμμα των Εργατικών, στη Βρετανία, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με το Brexit. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BMG που δημοσιεύεται ...