Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 16:10 Αθλητικά

Οι προτάσεις του Αυγενάκη για στημένα και βία



Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τους νέους νέους για την αντιμετώπιση της βίας, αλλά και τους στημένους αγώνες.

Στο νέο νομοσχέδιο γίνεται λόγος στην κύρωση της Σύμβασης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, την οποία έχουν υπογράψει τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η εν λόγω σύμβαση έχει στόχο την πρόληψη, εξιχνίαση και τιμωρία της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, καθώς και την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της εσωτερικής και διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών αρχών και των αθλητικών οργανώσεων και διοργανωτών αθλητικών στοιχημάτων.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της βίας το νομοσχέδιο που προωθεί ο Λευτέρης Αυγενάκης προβλέπει διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Νέα δεδομένα με τη χρήση καμερών και περιορισμός στις θητείες των μελών των ομοσπονδιών

Αλλαγές στο αθλητικό νομοσχέδιο θα υπάρξουν και για τη χρήση καμερών και άλλων μέσων παρακολούθησης, το οποίο χειρίζεται στέλεχος Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε κάθε ποινικώς ενδιαφέρουσα πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, να διακριβώνεται, να ελέγχεται και εν τέλει να τιμωρείται με την προσήκουσα ποινή.

Παράλληλα θα επεκταθούν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για την εφαρμογή και σε πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση.

Θα διευκολύνεται επίσης και η ενεργοποίηση των ήδη ισχυουσών διατάξεων του αθλητικού νόμου περί πειθαρχικών κυρώσεων, προστίμων και περιοριστικών όρων, περί λεσχών, οργανωμένων οπαδών και η δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων, σε συνδυασμό με τη ταχεία εκδίκαση των συγκεκριμένων ποινικών υποθέσεων.

Όσον αφορά τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών θα υπάρξουν περιορισμοί, καθώς για παράδειγμα το ίδιο πρόσωπο δεν θα μπορεί να εκλεγεί τρεις φορές ως πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας και επιπλέον δύο φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της.

newsbeast.gr
Post
Αθλητικά Σάββατο 31.10.2026

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ: Όλα τα βλέμματα στο αθηναϊκό ντέρμπι ΠΑΟ_ ΑΕΚ – Η Κηφισιά υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο

Η 9η αγωνιστική της Super League περιλαμβάνει σημαντικές αναμετρήσεις, με το αθηναϊκό ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ να ξεχωρίζει από το πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται

Post
Αθλητικά Τετάρτη 28.10.2026

Κύπελλο Ελλάδας: Ντέρμπι σε Τούμπα και ΟΑΚΑ – Όλο το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής

Με δυνατές αναμετρήσεις και σημαντικά παιχνίδια συνεχίζεται η 4η αγωνιστική της League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και Παναθηναϊκός – Ά

Post
Αθλητικά Δευτέρα 26.10.2026

Κύπελλο Ελλάδας: Οι διαιτητές της 4ης αγωνιστικής

Με Έλληνες διαιτητές θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις της 4ης αγωνιστικής της League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η ΚΕΔ της ΕΠΟ. Ο Ευαγγέλου ορίστηκε στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και ο Τσακαλίδης