Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2019 10:39 Εκτός Ελλάδος

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία – Αποχωρούν οι Αμερικανοί


Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει να διεξαγάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία, προστίθεται στο κείμενο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν εμφανίζεται να είναι εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 28.06.2026

Πάνω από 1.300 θάνατοι από τον καύσωνα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.300 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη από τις 21 Ιουνίου, αποδιδόμενοι στις ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν την ήπειρο. Ο

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 28.06.2026

Νέα ένταση ΗΠΑ–Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν εισέρχονται σε νέα φάση κλιμάκωσης, με αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και αυξημένη ένταση στα Στενά του Ορμούζ. Τι συνέβη Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Α

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.06.2026

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 32 νεκροί και πάνω από 700 τραυματίες από τον διπλό σεισμό των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό διπλό σεισμό μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξε τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την υπηρεσιακή πρόεδρο Ν