Image
Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 18:16 Θωρώ/Γροικώ Νομός: Ρεθύμνης

Creta Farms: Ενεργοποίηση του plan b για την πώλησή της

Έτοιμες να ενεργοποιήσουν το plan b, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση της Creta Farms και να διασφαλίσουν μέρος των κεφαλαίων με τα οποία την έχουν δανειοδοτήσει, είναι οι πιστώτριες τράπεζες.

Με επιστολή τους προς τους μεγαλομετόχους της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας ζητούν την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms, προκειμένου να διορίσουν "υπηρεσιακή” διοίκηση, ανέφερε στο Capital.gr τραπεζική πηγή.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, με βάση το έγγραφο που είναι σήμερα αναρτημένο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), εμφανίζεται ο κ. Μάνος Δομαζάκις. Κάτι που αμφισβητεί ο κ. Κώστας (Τάκης) Δομαζάκης, ο οποίος στις 27 Σεπτεμβρίου κατέθεσε στο ΓΕΜΗ πρακτικό γενικής συνέλευσης και συγκρότησης νέου διοικητικού συμβουλίου, πρόεδρος και διευθύνων του οποίου εμφανίζεται ο ίδιος. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΓΕΜΗ και της διεύθυνσης Ανώνυμων Εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσπαθούν να βγάλουν άκρη.

Προκειμένου να λύσουν αυτό τον "γόρδιο δεσμό" και να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης, οι τράπεζες, που έχουν άνοιγμα στην αλλαντοβιομηχανία 109 εκατ. ευρώ –σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται και το δάνειο των 15 εκατ. ευρώ από την EBRD-, επιδιώκουν να τοποθετήσουν "υπηρεσιακή” διοίκηση.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν, μετά την ενεχυρίαση των μετοχών των βασικών μετόχων της αλλαντοβιομηχανίας, πάνω από το 60% των μετοχών της εταιρείας. Ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 80% μαζί με τις μετοχές που έχει ενεχυριάσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Η τοποθέτηση μεταβατικής διοίκησης, σύμφωνα με πηγές με γνώση της κατάστασης που έχει περιέλθει οικονομικά αλλά και διοικητικά η εταιρεία, θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, την κατάθεση στο Πρωτοδικείο αίτησης υπαγωγής της στα άρθρα 106 β & δ του Πτωχευτικού Κώδικα και τη μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές.

Βέβαια οι τράπεζες, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος, θα μπορούσαν να αιτηθούν τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με μοναδικό θέμα την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. Μόνο που απόφαση για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, θα πρέπει να λάβει το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της αλλαντοβιομηχανίας, κάτι που όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, φαντάζει μάλλον απίθανο.

Ανοικτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο η εταιρεία να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Το συγκεκριμένο σενάριο δεν πρέπει να αποκλείεται, αν και όπως σημείωναν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την εταιρεία στην πλήρη απαξίωση. Και αυτό λόγω του χρόνου που απαιτείται -από 8 έως 12 μήνες- για τη λήψη απόφασης από το δικαστήριο. Χρονικό διάστημα που θα αποβεί μοιραίο για την εταιρεία που σήμερα με δυσκολία διατηρεί ζεστές τις μηχανές. Την ίδια στιγμή σε ομηρία παραμένουν οι 800 και πλέον εργαζόμενοί της, στους οποίους οφείλει τη μισθοδοσία 2 και πλέον μηνών. Η καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Σύμφωνα με εργαζομένους της που μίλησαν στο Capital.gr, η κατάσταση αυτή υπάρχει την τελευταία 7ετία, απλά σήμερα έχει οξυνθεί.

Εν μέσω όλης αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, χθες Παρασκευή 4 Οκτωβρίου έληξε η διορία που δόθηκε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές. Μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί παρέμεναν άγνωστοι τόσο ο αριθμός όσο και το ποιοι επενδυτές υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά, αλλά και το ύψος αυτής.

Πηγή με γνώση ανέφερε στο  Capital.gr πως ο αριθμός των επενδυτών που προσήλθαν είναι ικανοποιητικός, κάτω από 10 όπως διευκρίνισε, ενώ ικανοποιητικό είναι και το τίμημα. Βέβαια ο δρόμος από την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών μέχρι την κατάθεση δεσμευτικών, την υποβολή του αιτήματος στο Πρωτοδικείο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή είναι μακρύς. Όπως μακρύς είναι και ο δρόμος που θα χρειασθεί αν όλα πάνε με βάση το αρχικό πλάνο, για να γυρίσει το μαγαζί.

Πηγή: capital.gr

 

Πηγή: typoskritis.gr
Post
Θωρώ/Γροικώ Δευτέρα 03.08.2020

Επίθεση με βιτριόλι: Βέβαιη ότι θα βγει από τη φυλακή η 35χρονη

Τη βεβαιότητα ότι θα βγει από τη φυλακή εξέφρασε η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι κατά της 34χρονης Ιωάννας, στην Καλλιθέα. Αυτό φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στον πατέρα της, όταν την επισκέφ

Post
Θωρώ/Γροικώ Δευτέρα 03.08.2020

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα σε κάφε, μπαρ, εστιατόρια - Νέα μέτρα για γάμους, βαφτίσεις

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Δευτέρα (03/08) νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα - Τι αλλάζει στα καταστήματα εστίασης (μπαρ, καφέ κ.λπ.) και και σε κοινωνικές εκδηλώ

Post
Θωρώ/Γροικώ Δευτέρα 03.08.2020

Εγκαινιάστηκε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλλόνησο

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας άνοιξε τις υποθαλάσσιες πύλες του σήμερα στα ανοιχτά της Αλοννήσου, στις ακτές της νήσου Περιστέρας και καθίσταται πλέον ο αρχαιότερος επισκέψιμος ενάλιος αρχαι ...