Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 10:49 Ειδήσεις

Εκτός ελέγχου η Μόρια: Ταυτοποιήθηκε η νεκρή γυναίκα. Πέθανε και το μωρό της


Μία γυναίκα και ένα παιδί είναι τα θύματα της τραγωδίας στον καταυλισμό στη Μόρια όπου προκλήθηκε πυρκαγιά και ξέσπασαν επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν πέντε άτομα.

Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και η σορός ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας.

Όπως αναφέρει το Lesvosnews, η ταυτοποίηση ολοκληρώθηκε και προέκυψε ότι η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από το Αφγανιστάν. Η ίδια μαζί με το παιδάκι της κάηκαν ζωντανοί όταν το κοντέινερ στο οποίο διέμεναν τυλίχτηκε στις φλόγες.

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

madata.gr
Post
Ειδήσεις Παρασκευή 16.10.2026

Αύξηση των κονδυλίων της ΚΑΠ κατά 93 δις για τη στήριξη των αγροτών», ζητά με ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την αύξηση των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 93 δις.Ευρώ. Αναλυτικά η ερώτηση: «Διασφάλιση πρόσθετης

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 15.10.2026

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Ενέργεια, ανταγωνιστικότητα και νέος προϋπολογισμός στο επίκεντρο

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την ενεργειακή κρίση, την αντα

Post
Ειδήσεις Τρίτη 13.10.2026

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου η έκθεση του Μανώλη Κεφαλογιάννη για τις Συνταγματικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε, με 21 ψήφους υπέρ, 3 κατά και καμία αποχή, η έκθεση που εισηγήθηκε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης για τις Συνταγματικές Πτυχές