Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 10:56 Παράδοση

Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος Ευστάθιος


20 Σεπτεμβρίου : Ο Ευστάθιος ήταν αξιωματικός περίβλεπτος στη Ρώμη και στη χριστιανική πίστη προσήλθε με θαυμαστό τρόπο. Όταν κάποτε κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κερατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε στην ορθή πίστη. Έτσι πίστεψε και βαπτίστηκε με το όνομα Ευστάθιος από Πλακίδας που ονομαζόταν πριν, καθώς επίσης και η γυναίκα του Τατιανή σε Θεοπίστη, αλλά και τα δυο τους παιδιά Αγάπιος και Θεόπιστος.

Όταν ο αυτοκράτωρ Τραϊανός έμαθε ότι ασπάσθηκε το χριστιανισμό, του αφαίρεσε τον ανώτερο στρατιωτικό βαθμό που είχε και τον εξόρισε με όλη του την οικογένεια. Κατά την πορεία όμως, τον χώρισαν από τη σύζυγο του Θεοπίστη και τα δύο του παιδιά, το Θεόπιστο και τον Αγάπιο. Το γεγονός αυτό, πίκρανε πολύ τον Ευστάθιο.

Μετά από χρόνια, όταν ο Τραϊανός περιήλθε σε μεγάλη πολεμική δυσχέρεια, θυμήθηκε τον ικανότατο αξιωματικό του Ευστάθιο.

Τον επανέφερε λοιπόν στην υπηρεσία, και ο Ευστάθιος με τη γενναιότητα αλλά και τη στρατηγική που τον διέκρινε συνετέλεσε κατά πολύ στην νίκη. Στο δρόμο μάλιστα, βρήκε την οικογένεια του και ένοιωσε μεγάλη χαρά.

Ο διάδοχος, όμως, του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών.

Ο Ευστάθιος, βέβαια, αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένεια του. Αλλά η αγάπη τους στο Χριστό ενδυνάμωνε την ψυχή τους στα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι μάλιστα τους θείους λόγους, που λένε: «Μακάριος ἀνὴρ ὃς ὑπομένει πειρασμὸν ὅτι δόκιμος γενόμενος λήψεται τὸν στέφανον τῆς ζωῆς, ὃν ἐπηγγείλατο ὁ Κύριος τοῖς ἀγαπῶσιν αὐτόν» (Επιστολή Ιακώβου, α’ 12).

Πανευτυχής, δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που βαστάει με υπομονή τη δοκιμασία των θλίψεων.

Διότι έτσι γίνεται σταθερός και δοκιμασμένος, για να πάρει το λαμπρό και ένδοξο στεφάνι της αιώνιας ζωής, που υποσχέθηκε ο Κύριος σ’ αυτούς που Τον αγαπούν.

Τελικά, ο Ευστάθιος με την οικογένεια του πέθαναν μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι (117 μ.Χ.).
 

madata.gr
Post
Παράδοση Τρίτη 02.12.2025

Με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Μαλεβιζίου την Τετάρτη στο Γάζι

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Μαλεβιζίου, στην πλατεία Μιχάλη Κατσαμάνη στο Γάζι. Ο

Post
Παράδοση Παρασκευή 28.11.2025

Εγγραφή νέων μελών και εκλογές στο σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη»

Το σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη» ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμόν 525/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου με σκοπό τη συμπαράσταση και υλική ενίσχυση το

Post
Παράδοση Τετάρτη 26.11.2025

Έκθεση αρχιτεκτονικής IntelligensHistorica στο Ηράκλειο

Στην Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, στην βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 12 Δεκεμβρίου 2025 έως τις 23 Ιανουαρίου 2026 παρουσιάζεται η έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο IntelligensHistorica. Πρόκειται