Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 23:44 Παράδοση

Τιμάται σήμερα ο Άγιος Νικήτας ο Γότθος ο μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Νικήτας, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνετε με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ’ άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από παιδί ο Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο όποιος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες… ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β’πρόςΤιμόθεον, γ’ 14-15). Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ’ εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε.

Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ’ αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο όποιος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου βρήκε το θάνατο. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.





Πηγή: typoskritis.gr
Post
Παράδοση Σάββατο 05.09.2026

Το 4ο Malevizi Festival ξεσήκωσε τον κόσμο από την πρώτη μέρα – Σήμερα η Νεφέλη Φασούλη και ο Πάνος Βλάχος

Με τον κόσμο να τραγουδά, να χορεύει και να γίνεται μια μεγάλη παρέα, ξεκίνησε δυναμικά το 4ο Malevizi Festival, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, ενέργεια και κέφι. Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μαλεβ

Post
Παράδοση Παρασκευή 04.09.2026

«Η πόλη και η θάλασσα» στο ΜΑΡΙΝΑ Cafe Restaurant Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου

Μία «βόλτα» στο βυθό θα μπορέσουν να κάνουν όσοι βρεθούν στο ΜΑΡΙΝΑ Café Restaurant, στο ενετικό λιμάνι της πόλης του Ηρακλείου, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30 το απόγευμα.

Post
Παράδοση Παρασκευή 04.09.2026

Mε μουσικοχορευτική παρέλαση και κινηματογραφικές προβολές συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ των Τειχών του Δήμου Ηρακλείου

Mε μουσικοχορευτική παρέλαση – παράσταση στην πλατεία 18 Άγγλων συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου και κατάληξη στον Προμαχώνα Ιησού και κινηματογραφικές προβολές συνεχίζετα