Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 10:24 Οικονομία

Έρχονται ραβασάκια για τα κόκκινα δάνεια: Ποιοι κινδυνεύουν με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας


Το χαρτί του πλειστηριασμού ετοιμάζονται να ρίξουν στο τραπέζι τα πιστωτικά ιδρύματα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση προς τους δανειολήπτες για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εκτός από τα ενημερωτικά "ραβασάκια" σε 180.000 δανειολήπτες, οι τράπεζες αναμένεται να στείλουν και διαταγές πληρωμής σε 20.000 δανειολήπτες με "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια που φέρουν εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Πρόκειται για δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση, με τις αντικειμενικές αξίες της κατοικίας που θα τεθεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού να ξεκινούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Δημοκρατία", από τα 40.000 ευρώ και να φτάνουν τα 80.000 ευρώ. Σχεδόν όλοι πάντως οι "κόκκινοι" δανειολήπτες που θα δουν το ραβασάκι των τραπεζών πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν κάνει έως τώρα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να ρυθμίσουν το δάνειό τους και να κλειδώσουν την προστασία του σπιτιού τους. Από τη Δευτέρα οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν προσωπικές επιστολές στους περίπου 180.000 οφειλέτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής του νέου νόμου, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος.

Πηγή: enikos.gr

Post
Οικονομία Τρίτη 17.03.2026

Πετρέλαιο: Νέο άλμα στις τιμές – Το Brent ξανά πάνω από τα 100 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής

Ανήσυχες παραμένουν οι διεθνείς αγορές, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου ακυρώνει την επίδραση από την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων. Με τις τιμές του αργού να παίρνουν ξανά την «ανηφόρα&

Post
Οικονομία Δευτέρα 16.03.2026

Το μέγεθος της επιχείρησης ως καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης: Συνεργασίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των ΜμΕ

Εκδήλωση ΕΒΕΘ & Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο 34ο Money Show στις 20 Μαρτίου ΤοΕμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τοΔιατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη Δι

Post
Οικονομία Δευτέρα 16.03.2026

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Άνοιξε το Taxisnet – Οδηγός για δόσεις, προθεσμίες και εκπτώσεις έως 4%

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δείτε πώς θα κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση και ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είνα