Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 10:17 Οικονομία

Μπαίνει σε λειτουργία το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων


Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι καταχωρήσεις των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του υπουργείου Οικονομικών

Στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων υποχρεούνται να καταχωρούν ηλεκτρονικά στοιχεία σχετιζόμενων φυσικών προσώπων (μέλη ΔΣ, εντεταλμένους συμβούλους, διευθυντές, εταίρους, μετόχους κλπ.) όλα τα νομικά πρόσωπα και οντότητες που έχουν έδρα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. 

Η καταχώριση θα πρέπει να πραγματοποιείται από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου στο Taxisnet εντός 60 ημερών από την σύσταση του. 

Για τα νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη συσταθεί, η καταχώριση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά ανάλογα με τον νομικό τύπο τους. 

Πιο συγκεκριμένα, η καταχώριση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από 16/9/2019 έως 14/10/2019 για δικηγορικές και ναυτικές εταιρείες, από 30/9/2019 έως 1/11/2019 για ΙΚΕ και υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών και από 14/10/2019 έως 29/11/2019 για Ανώνυμες Εταιρείες, Ε.Π.Ε., Ο.Ε. κλπ., πάντα με ευθύνη του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους στο Taxisnet. 

Πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση στο εν λόγω Μητρώο θα έχουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ενώ πρόσβαση για την άντληση πληροφοριών θα έχουν και τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, με πληρωμή ετήσιου τέλους 100 ευρώ ή παραβόλου 20 ευρώ για 10 αναζητήσεις, αντίστοιχα. 

Τυχόν μη συμμόρφωση με την υποχρέωση καταχώρισης θα συνεπάγεται την απαγόρευση λήψης φορολογικής ενημερότητας, καθώς και πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

 

cnn

 
Post
Οικονομία Τρίτη 10.02.2026

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά τον Φεβρουάριο 2026

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά τον Φεβρουάριο 2026. Συγκεκριμένα πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων, από ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης έως απόστρατους και δικαιούχους α

Post
Οικονομία Τρίτη 10.02.2026

«ΑΙ Marketing & Πωλήσεις» - Αλλάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως στο επίπεδο του marketing και των πωλήσεων απασχόλησε χθεσινή εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσ

Post
Οικονομία Τρίτη 10.02.2026

Επιδότηση έως 200.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις: Νέο πρόγραμμα «Παράγουμε Εδώ»

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ΕΡΤnews, προαναγγέλλοντας την έναρξη τριών προγραμμάτων εντός του επόμενου τριμή