Image
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 11:43 Είς Υγείαν

Νίκησε το Αλτσχάιμερ αλλάζοντας τρόπο ζωής!

Δύο στα τρία κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να πηγάζουν από εννέα παράγοντες οι οποίοι συχνά οφείλονται στον τρόπο ζωής, ενώ άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής δρουν προστατευτικά, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Οι παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά είναι:

    Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία
    Η αγγειακή νόσος των καρωτίδων (ή αποφρακτική νόσος καρωτίδας), πουοφείλεται στην συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις καρωτίδες αρτηρίες (στον λαιμό) οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο
    Η υπέρταση
    Η κατάθλιψη
    Η εύθραυστη υγεία
    Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
    Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης (είναι ένα αμινοξύ και μετριέται στο αίμα με απλή εξέταση)
    Το κάπνισμα
    Ο τύπου 2 διαβήτης

Τι σημαίνει αυτό;

Το εύρημα αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η λήψη μέτρων νωρίς στη ζωή για την αντιμετώπιση όλων των προαναφερθέντων, ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευρολογία, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής» (JNNP).

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι η καταπολέμηση όσων παραγόντων επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, μπορεί να προσφέρει πολλά στην μελλοντική υγεία του μυαλού μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιν-Τάι Γιου, παγκοσμίου φήμης ειδικός στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η νέα μελέτη υποδεικνύει μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, επομένως «η ακριβής έκταση της παρεχόμενης προστασίας (από την καταπολέμηση οποιουδήποτε από τους παράγοντες) δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια».

Ποιοι είναι οι προστατευτικοί παράγοντες

Η νέα ανάλυση συμπεριέλαβε 323 μελέτες οι οποίοι διεξήχθησαν μεταξύ 1968 και 2014 και εξέτασαν 93 διαταραχές και καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ.

Έτσι διαπίστωσαν ότι οι εννέα προαναφερθέντες παράγοντες έπαιζαν ρόλο στο 66% των κρουσμάτων που είχαν συμπεριλάβει αυτές οι μελέτες.

Ο δρ Γιου και οι συνεργάτες του εντόπισαν επίσης τους παράγοντες που προστατεύουν από τη νόσο.

Τα ισχυρότερα στοιχεία υπήρχαν για τον καφέ, τις βιταμίνες C, Ε και φυλλικό (ή φολικό), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. παυσίπονα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες), τις στατίνες (είναι τα φάρμακα που μειώνουν την χοληστερόλη), τα αντιυπερτασικά φάρμακα και οι θεραπείες υποκατάστασης οιστρογόνων.

Μειωμένο κίνδυνο φάνηκε να διατρέχουν και όσοι έπιναν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ (ένα-δύο ποτά την ημέρα), όσοι είχαν προβλήματα στρες και οι υπέρβαροι.
 


tanea.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 18.09.2019

Η δραματική προειδοποίηση ειδικών για πανδημίες και εκατομμύρια θανάτους

 Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και χάος στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα διεθν ...

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 17.09.2019

Τα 5 φρούτα που νομίζουμε ότι είναι λαχανικά

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός φρούτου και ενός λαχανικού; Η πιο απλή απάντηση είναι πως το ένα το τρώμε μαζί με τα αλμυρά κυρίως γεύματά μας, ενώ το άλλο είναι πιο γλυκό και το τρώμε σαν σνακ ή επι

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 17.09.2019

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σαν να μην έφτανε που τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έξαρση σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λόγω αυτών μακροπρόθεσμες και σ