Image
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 11:43 Είς Υγείαν

Νίκησε το Αλτσχάιμερ αλλάζοντας τρόπο ζωής!

Δύο στα τρία κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να πηγάζουν από εννέα παράγοντες οι οποίοι συχνά οφείλονται στον τρόπο ζωής, ενώ άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής δρουν προστατευτικά, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Οι παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά είναι:

    Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία
    Η αγγειακή νόσος των καρωτίδων (ή αποφρακτική νόσος καρωτίδας), πουοφείλεται στην συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις καρωτίδες αρτηρίες (στον λαιμό) οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο
    Η υπέρταση
    Η κατάθλιψη
    Η εύθραυστη υγεία
    Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
    Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης (είναι ένα αμινοξύ και μετριέται στο αίμα με απλή εξέταση)
    Το κάπνισμα
    Ο τύπου 2 διαβήτης

Τι σημαίνει αυτό;

Το εύρημα αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η λήψη μέτρων νωρίς στη ζωή για την αντιμετώπιση όλων των προαναφερθέντων, ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευρολογία, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής» (JNNP).

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι η καταπολέμηση όσων παραγόντων επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, μπορεί να προσφέρει πολλά στην μελλοντική υγεία του μυαλού μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιν-Τάι Γιου, παγκοσμίου φήμης ειδικός στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η νέα μελέτη υποδεικνύει μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, επομένως «η ακριβής έκταση της παρεχόμενης προστασίας (από την καταπολέμηση οποιουδήποτε από τους παράγοντες) δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια».

Ποιοι είναι οι προστατευτικοί παράγοντες

Η νέα ανάλυση συμπεριέλαβε 323 μελέτες οι οποίοι διεξήχθησαν μεταξύ 1968 και 2014 και εξέτασαν 93 διαταραχές και καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ.

Έτσι διαπίστωσαν ότι οι εννέα προαναφερθέντες παράγοντες έπαιζαν ρόλο στο 66% των κρουσμάτων που είχαν συμπεριλάβει αυτές οι μελέτες.

Ο δρ Γιου και οι συνεργάτες του εντόπισαν επίσης τους παράγοντες που προστατεύουν από τη νόσο.

Τα ισχυρότερα στοιχεία υπήρχαν για τον καφέ, τις βιταμίνες C, Ε και φυλλικό (ή φολικό), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. παυσίπονα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες), τις στατίνες (είναι τα φάρμακα που μειώνουν την χοληστερόλη), τα αντιυπερτασικά φάρμακα και οι θεραπείες υποκατάστασης οιστρογόνων.

Μειωμένο κίνδυνο φάνηκε να διατρέχουν και όσοι έπιναν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ (ένα-δύο ποτά την ημέρα), όσοι είχαν προβλήματα στρες και οι υπέρβαροι.
 


tanea.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 27.05.2020

Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 για ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Διάφορες παθήσεις έχει φανεί ότι επηρεάζουν την πρόγνωση των ασθενών που πάσχουν από COVID-19 και τους κατατάσσουν σε ευπαθείς ομάδες. Τα δεδομένα όμως για τον κίνδυνο λοίμωξης αλλά και τη βαρύτητα κ ...

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 27.05.2020

Τι δεν πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το φαγητό

Μπορεί να έφαγες ένα ελαφρύ ισορροπημένο γεύμα, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το φαγητό, αφού δυσχεραίνουν τη διαδικασία της χώνεψης ή προκαλούν προβλήματα στο στο

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 26.05.2020

Ο ΕΟΦ απαγορεύει υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια - Προειδοποίηση για το προϊόν DETONIC

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του βιοκτόνου προϊόντος 75 PERCENT ALCOHOL WET WIPES, αντισηπτικά μαντηλάκια, ανακοινώνει ο ΕΟΦ. Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσια ...