Image
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 11:43 Είς Υγείαν

Νίκησε το Αλτσχάιμερ αλλάζοντας τρόπο ζωής!

Δύο στα τρία κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να πηγάζουν από εννέα παράγοντες οι οποίοι συχνά οφείλονται στον τρόπο ζωής, ενώ άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής δρουν προστατευτικά, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Οι παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά είναι:

    Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία
    Η αγγειακή νόσος των καρωτίδων (ή αποφρακτική νόσος καρωτίδας), πουοφείλεται στην συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις καρωτίδες αρτηρίες (στον λαιμό) οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο
    Η υπέρταση
    Η κατάθλιψη
    Η εύθραυστη υγεία
    Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
    Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης (είναι ένα αμινοξύ και μετριέται στο αίμα με απλή εξέταση)
    Το κάπνισμα
    Ο τύπου 2 διαβήτης

Τι σημαίνει αυτό;

Το εύρημα αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η λήψη μέτρων νωρίς στη ζωή για την αντιμετώπιση όλων των προαναφερθέντων, ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευρολογία, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής» (JNNP).

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι η καταπολέμηση όσων παραγόντων επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, μπορεί να προσφέρει πολλά στην μελλοντική υγεία του μυαλού μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιν-Τάι Γιου, παγκοσμίου φήμης ειδικός στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η νέα μελέτη υποδεικνύει μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, επομένως «η ακριβής έκταση της παρεχόμενης προστασίας (από την καταπολέμηση οποιουδήποτε από τους παράγοντες) δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια».

Ποιοι είναι οι προστατευτικοί παράγοντες

Η νέα ανάλυση συμπεριέλαβε 323 μελέτες οι οποίοι διεξήχθησαν μεταξύ 1968 και 2014 και εξέτασαν 93 διαταραχές και καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ.

Έτσι διαπίστωσαν ότι οι εννέα προαναφερθέντες παράγοντες έπαιζαν ρόλο στο 66% των κρουσμάτων που είχαν συμπεριλάβει αυτές οι μελέτες.

Ο δρ Γιου και οι συνεργάτες του εντόπισαν επίσης τους παράγοντες που προστατεύουν από τη νόσο.

Τα ισχυρότερα στοιχεία υπήρχαν για τον καφέ, τις βιταμίνες C, Ε και φυλλικό (ή φολικό), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. παυσίπονα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες), τις στατίνες (είναι τα φάρμακα που μειώνουν την χοληστερόλη), τα αντιυπερτασικά φάρμακα και οι θεραπείες υποκατάστασης οιστρογόνων.

Μειωμένο κίνδυνο φάνηκε να διατρέχουν και όσοι έπιναν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ (ένα-δύο ποτά την ημέρα), όσοι είχαν προβλήματα στρες και οι υπέρβαροι.
 


tanea.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 25.04.2024

Μελάνωμα: Πώς θα αποφύγετε μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος

Εάν δεν στερούμαστε κάτι στην Ελλάδα, αυτό είναι ο ήλιος. Όταν δε αυτός συνδυάζεται με αύξηση της θερμοκρασίας, η επιθυμία μας για μια βόλτα μεγαλώνει και κανείς δεν σκέφτεται πως αυτό θα μπορούσε να

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 24.04.2024

Πότε ξεκινάνε τα γεράματα

Οορισμός του γήρατος δεν είναι σταθερός από βιολογικής, δημογραφικής (συνθήκες θνησιμότητας και νοσηρότητας), εργασιακής, συνταξιοδοτικής και κοινωνιολογικής άποψης. Αλλά για στατιστικούς και δημόσιου

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 24.04.2024

Minerva red, Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης – Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την επανεμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες. Οι απόκοσμες εικόνες που καταγράφηκαν σε πολλές πε