Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 11:53 Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2019: Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά - Ποιοι απαλλάσσονται πλήρως


Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα λάβουν βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων 69.000 τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο εισοδηματικό κριτήριο για απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, έγγαμος με τρία εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 16.000 ευρώ, έγγαμος με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη έως 17.000 ευρώ, με πέντε εξαρτώμενα μέλη 18.000 ευρώ κ.ο.κ.

Στην περίπτωση εγγάμου με δύο εξαρτώμενα μέλη όπου το ένα έχει αναπηρία 80% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ. Τα εισοδήματα αυτά αφορούν το 2018 και δηλώθηκαν στην εφορία εφέτος.

Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνουν τα 150 τ.μ. Από την άλλη, στο μειωμένο ποσό του φόρου που θα προκύψει βάσει των νέων διατάξεων θα υπάρξει επιπλέον έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% εφόσον το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2018 δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 10.000 ευρώ αν αφορά σε ζευγάρι χωρίς παιδιά, τις 11.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί και τις 12.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Παράλληλα, για να ισχύσει η φορολογική έκπτωση θα πρέπει η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων να είναι έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με έως δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 

cnn

 
Post
Οικονομία Σάββατο 21.03.2026

Έρχονται πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 27 Μαρτίου

Συνολικά 2.474.479.875,73 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.302.450 δικαιούχους, από τις 23 Μαρτίου έως τις 27 Μαρτίου 2026, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απ

Post
Οικονομία Σάββατο 21.03.2026

Η SKY express δεν αυξάνει τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια

Η SKY express ενημερώνει ότι παρά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που προκύπτουν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,επιλέγει να διατηρήσει σταθερές τις τιμές των εισιτηρίων της, όπως δ

Post
Οικονομία Σάββατο 21.03.2026

Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για την παραγραφή των χρεών τους προς τον e-ΕΦΚΑ

Συγκεκριμένα σε ισχύ είναι πλέον η δεκαετής (10ετής) παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, η οποία αφαιρεί ένα σημαντικό «βάρος» χρεών από τους πολίτες, ενώ παράλληλα &laqu