Image
Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 11:30 Είς Υγείαν

Οι εγχειρήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για σιωπηρό εγκεφαλικό

Οι ηλικιωμένοι που υποβάλλονται σε μεγάλες, μη καρδιολογικές εγχειρήσεις, ίσως έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς συμπτώματα, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Οι ηλικιωμένοι που υποβάλλονται σε μεγάλες εγχειρήσεις μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που έδειξε ότι έχουν 1 στις 14 πιθανότητες να εκδηλώσουν «σιωπηρό» εγκεφαλικό επεισόδιο. Το «σιωπηρό» εγκεφαλικό επεισόδιο λέγεται και ασυμπτωματικό, επειδή δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Παρότι όμως είναι ασυμπτωματικό, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο.

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι έπειτα από αυτό το επεισόδιο, οι ασθενείς είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόσθετων προβλημάτων, όπως το ντελίριο, η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και ένα εγκεφαλικό με εμφανή συμπτώματα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι παρά τα οφέλη των χειρουργικών επεμβάσεων, υπάρχουν και δυνητικοί κίνδυνοι τους οποίους πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε οκτώ χώρες της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, καθώς και στη Νέα Ζηλανδία. Συνολικά συμμετείχαν 1.114 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω.

3 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε διάφορες, μη καρδιοειρουργικές εγχειρήσεις. Μέσα σε εννέα ημέρες από την εγχείρηση, οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για έναν χρόνο.

Όπως διαπίστωσαν, οι 78 από τους ασθενείς τους (το 7% ή ένας ασθενής στους 14) υπέστησαν μετεγχειρητικά «σιωπηρό» εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι από τα 50 εκατομμύρια ηλικιωμένους που υποβάλλονται κάθε χρόνο σε μεγάλες εγχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, τα 3 εκατομμύρια εκδηλώνουν ανάλογο επεισόδιο, λένε οι ερευνητές.

Μετά από αυτό το επεισόδιο, εξ άλλου, οι ασθενείς αυτοί είχαν:

Σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους

Τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό με εμφανή συμπτώματα

Διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν περιεγχειρητικό ντελίριο.

Ειδικότερα, έκπτωση των νοητικών λειτουργιών μετά τις εγχειρήσεις παρατηρήθηκε:

Στο 42% των ασθενών με μετεγχειρητικό «σιωπηρό» εγκεφαλικό

Στο 29% των ασθενών χωρίς μετεγχειρητικό επεισόδιο

Το ντελίριο (ή παραλήρημα) είναι ένα οργανικό ψυχοσύνδρομο που χαρακτηρίζεται από οξεία γενικευμένη γνωσιακή και συμπεριφορική δυσλειτουργία. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες.

Σημαντική πρόοδος της Ιατρικής, αλλά…

«Κατά τον τελευταίο αιώνα, οι εξελίξεις στην Χειρουργική έχουν βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Marko Mrkobrada, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

Και συνέχισε: «Σήμερα μπορούμε να χειρουργούμε τους πιο ηλικιωμένους και με επισφαλή υγεία ανθρώπους, χάρη στη βελτίωση στις εγχειρήσεις και στις τεχνικές της αναισθησίας. Παρά τα οφέλη των εγχειρήσεων, όμως, πρέπει να κατανοούμε και τους πιθανούς κινδύνους».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι από  τα 50 εκατομμύρια ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υποβάλλονται ετησίως σε μεγάλες εγχειρήσεις, ποσοστό 0,5% (1 ανά 200 ασθενείς) θα εκδηλώσουν εμφανές εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην παρούσα μελέτη, όμως, οι ερευνητές ήθελαν να εξακριβώσουν τι ισχύει για το ασυμπτωματικό επεισόδιο.

Αυτό λοιπόν που διαπίστωσαν είναι ότι τα «σιωπηρά» επεισόδια είναι πολύ πιο συχνά από τα εμφανή. Όπως προαναφέρθηκε, οι πιθανότητες είναι 1 προς 14 έναντι 1 προς 200, αντιστοίχως.

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι εγχειρήσεις είναι η αιτία των εγκεφαλικών, αλλά μόνο ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

 


Πηγή: iatropedia.gr
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 28.02.2020

Γιατροί Κορονοϊός: Οδηγίες για την σωστή φροντίδα των ασθενών στο σπίτι

Τον τελευταίο καιρό, η έξαρση του νέου κορονοϊού μονοπωλεί το ενδιαφέρον και ήδη έχουμε κρούσματα και στην Ελλάδα. Μετά από περίπου δυόμιση μήνες, πολλά πράγματα δεν είναι ακόμη σαφή, ωστόσο ορισμένα

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 28.02.2020

Με 50 ένσημα η ανανέωση της πρόσβασης στις παροχές υγείας

Την άμεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης για μισθωτούς ή 2 μήνες ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, κατά το 2019, ζητε

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 28.02.2020

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το νέο θετικό κρούσμα στην Αθήνα

Το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα πρόκειται για Ελληνίδα 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετ