Image
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 11:35 Οικονομία

Για ποιες ρυθμίσεις προς τα ταμεία θα μειωθεί άμεσα το επιτόκιο

Η μείωση του επιτοκίου των δόσεων από το 5% στο 3% για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα εφαρμοστεί καταρχάς μόνο για τις νέες αιτήσεις και για την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των δόσεων όπως προβλέπει εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4611/2019 (Α' 73/2019).

Για όλες τις υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου για τις 120 δόσεις, οι ανεξόφλητες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο. Η διαδικασία που θα διαρκέσει έως τέλος Οκτωβρίου θα είναι αυτόματη, δηλαδή ο οφειλέτης δεν χρειάζεται να κάνει κάτι. Τα νέα ποσά των δόσεων θα αφορούν το διάστημα, από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε σημαντικές ελαφρύνσεις τους περίπου 94.000 οφειλέτες που ήδη έχουν εντάξει στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Δηλαδή για έναν οφειλέτη που έχει ενταχθεί στις 120 δόσεις και θα αποπληρώσει τις οφειλές του σε βάθος 10ετίας , θα έχει μείωση κατά περίπου 8% επί της βασικής οφειλής.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει χαρακτηρίσει τη ρύθμιση ως «τελευταία ευκαιρία» τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση πέραν αυτής που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το μειωμένο επιτόκιο αφορά μόνο όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις. Όσοι βρίσκονται σε άλλη ρύθμιση όπως για παράδειγμα στην πάγια θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής.

Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις ρύθμισης μετά από δικαστική απόφαση, βάσει του νόμου Κατσέλη.

 


Πηγή: protothema.gr
Post
Οικονομία Κυριακή 02.08.2026

Τζόκερ, κλήρωση Κυριακής, 2 Αυγούστου 2026,

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 2 Αυγούστου 2026, η κλήρωση 3100 του Τζόκερ, που μοιράζει στην πρώτη κατηγορία τουλάχιστον 2.00.000 ευρώ. Οι τυχεροί αριθμοί της αποψινής κλήρωσης είναι: 4,

Post
Οικονομία Σάββατο 01.08.2026

Υποχρεωτική και αυτοδίκαιη άρση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών από την ΔΟΥ μετά την πάροδο πενταετίας

Αυτοδίκαιη άρση κατά του υπόχρεου παραβάτη των επιβληθέντων προληπτικών ή διασφαλιστικών του δημοσίου συμφέροντος μέτρων άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα, μετά την πάροδο πενταετίας από την επιβολή της

Post
Οικονομία Παρασκευή 31.07.2026

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση επιδόματος διοίκησης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης την 30η Ιουλίου 2026 από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική,