Image
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 11:35 Οικονομία

Για ποιες ρυθμίσεις προς τα ταμεία θα μειωθεί άμεσα το επιτόκιο

Η μείωση του επιτοκίου των δόσεων από το 5% στο 3% για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα εφαρμοστεί καταρχάς μόνο για τις νέες αιτήσεις και για την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των δόσεων όπως προβλέπει εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4611/2019 (Α' 73/2019).

Για όλες τις υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου για τις 120 δόσεις, οι ανεξόφλητες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο. Η διαδικασία που θα διαρκέσει έως τέλος Οκτωβρίου θα είναι αυτόματη, δηλαδή ο οφειλέτης δεν χρειάζεται να κάνει κάτι. Τα νέα ποσά των δόσεων θα αφορούν το διάστημα, από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε σημαντικές ελαφρύνσεις τους περίπου 94.000 οφειλέτες που ήδη έχουν εντάξει στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Δηλαδή για έναν οφειλέτη που έχει ενταχθεί στις 120 δόσεις και θα αποπληρώσει τις οφειλές του σε βάθος 10ετίας , θα έχει μείωση κατά περίπου 8% επί της βασικής οφειλής.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει χαρακτηρίσει τη ρύθμιση ως «τελευταία ευκαιρία» τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση πέραν αυτής που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το μειωμένο επιτόκιο αφορά μόνο όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις. Όσοι βρίσκονται σε άλλη ρύθμιση όπως για παράδειγμα στην πάγια θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής.

Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις ρύθμισης μετά από δικαστική απόφαση, βάσει του νόμου Κατσέλη.

 


Πηγή: protothema.gr
Post
Οικονομία Δευτέρα 02.11.2026

ΑΑΔΕ: Πληρώθηκαν 7,8 εκατ. ευρώ σε 19.819 αγρότες για τη βασική ενίσχυση του 2026

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατέβαλε χθες, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026, την προκαταβολή της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026 στους παραγωγούς που υπέβ

Post
Οικονομία Δευτέρα 02.11.2026

Εως 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις γι το επίδομα θέρμανσης 2026- Έως 1.560 ευρώ η ενίσχυση

Σε λειτουργία μπαίνει η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης 2026-2027, μετά τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σε ΦΕΚ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρ

Post
Οικονομία Δευτέρα 02.11.2026

Ψηφιακά πλέον οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται πλέον οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του πρώην Δημοσίου, καθώς ο e-ΕΦΚΑ αντικαθιστά τη χειρόγραφη διαδικασία με νέα ψηφιακή υπηρεσία. Η εφαρμογή