Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 10:19 Οικονομία

Τσουχτερές από σήμερα οι χρεώσεις στις αναλήψεις από ATM


Άσχημα τα μαντάτα για τους πολίτες, καθώς από σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι τσουχτερές τιμές για τις αναλήψεις από ΑΤΜ.

Οι χρεώσεις θα αφορούν για την ανάληψη μετρητών με κάρτα σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα.

Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούσαν τους πελάτες και των υπολοίπων τραπεζών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, εφαρμόζοντας διμερείς συμφωνίες, με την προμήθεια να κυμαίνεται περίπου στο 1,5 ευρώ.

Αντίθετα, οι κάτοχοι ξένων καρτών επιβαρύνονταν στη χώρα μας με προμήθειες της τάξεως των 2 και 3 ευρώ.

Πλέον, η χρήση ΑΤΜ τράπεζας διαφορετικής από την τράπεζα έκδοσης της κάρτας θα επιβαρύνει ισόποσα τους κατόχους ελληνικών και ξένων καρτών, εφαρμόζοντας την κοινοτική οδηγία για ενιαία αντιμετώπιση των ευρωπαίων πολιτών, όσον αφορά στην τιμολόγηση των τραπεζικών υπηρεσιών.

Οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας, που έχει εκδώσει την κάρτα, θα γίνονται χωρίς χρέωση.

Εξάλλου, οι τράπεζες φέρεται να σχεδιάζουν την επιβολή χρεώσεων και ως εκδότες της κάρτας (issuers). Οι χρεώσεις αυτές θα κυμαίνονται μεταξύ 0,60 λεπτών και 0,75 λεπτών. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ενημερώσει πως θα «κρατά» προμήθεια 0,60 λεπτά για κάθε συναλλαγή εντός Ευρωζώνης και η Eurobank 0,75 λεπτά, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται, τόσο η Alpha Bank, όσο και η Εθνική Τράπεζα

Έτσι, οι χρεώσεις πλέον -αναλόγως την τράπεζα- θα ξεπερνούν ακόμη και τα 3 ευρώ, ενώ αν μιλάμε για συναλλαγές εκτός ευρωζώνης, η προμήθεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, ξεπερνώντας ακόμη και τα 4 ευρώ. 

madata.gr
Post
Οικονομία Τρίτη 02.12.2025

ESM: Έγκριση στην Ελλάδα για πρόωρη εξόφληση μνημονιακού δανείου 5,29 δισ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκριναν το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του μνημονιακού δανείου που εί

Post
Οικονομία Τρίτη 02.12.2025

OEE: Εκπαιδευτικό επίδομα 1900 ευρώ σε άνεργους οικονομολόγους για συμμετοχή σε Δράση Κατάρτισης και Πιστοποίησης

Για δεύτερη φορά, οι άνεργοι πτυχιούχοι οικονομολόγοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε Δράση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, λαμβάνοντας κα

Post
Οικονομία Δευτέρα 01.12.2025

Κέντρο Υποστήριξης Μικροπιστώσεων Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Στοχευμένη δράση για υπαρκτά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας (vid, pics)

Την πρώτη οργανωμένη επιμελητηριακή δομή ουσιαστικής επιχειρηματικής υποστήριξης στην Κρήτη δημιούργησε και παρουσιάζει το Επιμελητήριο Ηρακλείου με στόχο να καλύψει ένα πραγματικό και διαρκές χρηματο