Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 10:40 Μαντάτα

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Λιονάκης


Προς Τιμήν και Αιωνία Μνήμη 

του μακαριστού Σπύρου Λιονάκη, δικηγόρου, Άρχοντος Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας 

H Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων καθώς και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων εκφράζουν τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά τους

στην οικογένεια του αγαπητού μας Σπύρου Λιονάκη, κατοίκου Χανίων Κρήτης, πιστού ορθόδοξου Χριστιανού, εξαίρετου ανθρώπου, διαπρεπούς και εγκρίτου Νομικού.  

Γνωρίσαμε εκ του σύνεγγυς τον Σπύρο, μέσα από τον μεγάλο αγώνα που διεξήγαγε μαζί μας, το 2012, σε προσφυγή μας στο Διοικητικό εφετείο Χανίων για το μάθημα των Θρησκευτικών, προκειμένου αυτό να διατηρήσει την ελληνορθόδοξη ταυτότητά του, μέσα στα πλαίσια των ελληνικού και διεθνούς δικαίου.  Σ’  αυτόν τον αγώνα διαπιστώναμε καθημερινά τη βαθιά πίστη που τον διέκρινε, καθώς και την ακλόνητη επιθυμία του να συντείνει από το δικό του μετερίζι, εκείνο της Δικαιοσύνης, στη στήριξη των Ορθόδοξων αξιών και αρχών, που ως γνωστόν, μεθοδεύεται να εκριζωθούν από τις ψυχές των παιδιών και των νέων μας στον ευλογημένο αυτό τόπο.

Ο αγαπητός Σπύρος δεν υποστήριζε μόνον  τυπικά και επαγγελματικά όλα τα πνευματικά αγαθά, αλλά με μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή αγάπη και συνειδητότητα, διότι πίστευε ότι οι νέοι για να αντιμετωπίσουν το μέλλον, είναι ανάγκη όχι μόνον να έχουν καλή οικογενειακή και σχολική αγωγή, καθώς και να είναι καταρτισμένοι διανοητικά και επιστημονικά, αλλά να έχουν και μια βαθιά πνευματική καλλιέργεια που να τους προσφέρει πρότυπα και τρόπους σκέψης και ζωής.

Ο ίδιος είχε διαπιστώσει προσωπικά πως τα πρότυπα των αγίων και των ηρώων αυτού του τόπου στηρίζουν διαχρονικά το γένος μας. Βαθιά επιθυμούσε αυτό να συμβεί, επίσης, και στους νέους μας, ώστε να αντιμετωπίζουν και να υπερβαίνουν όλες τις δύσκολες προκλήσεις και κακοτοπιές, που θα συναντήσουν καθ όλη τη διάρκεια του βίου τους αλλά και να ατενίζουν με αισιοδοξία και δυναμισμό τη ζωή, το παρόν και το αιώνιο μέλλον της. Γι αυτό πάλεψε μαζί μας και συνέβαλε, νομικά και ηθικά, στη δικαίωση όχι μόνον ημών των Θεολόγων αλλά στη δικαίωση όλων των Ελλήνων ορθοδόξων μαθητών, για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτές τις αξίες μέσα από το μάθημα της Ορθόδοξης χριστιανικής αγωγής.

Η απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων για τα Θρησκευτικά και το νομικό καθεστώς των απαλλαγών αποτελεί σταθμό στην ιστορία του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς η νομική σημασία της είναι διαχρονική. Γι’ αυτήν την απόφαση τον ευγνωμονούμε όλοι. Τον ευγνωμονεί η τοπική Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, με τον άξιο ποιμενάρχη της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, με τον οποίον συνεργαζόταν άριστα, τον σεβόταν και τον αγαπούσε. Τον ευγνωμονεί, επίσης, ολόκληρη  η Εκκλησία της Κρήτης και της Ελλάδας, καθώς και οι Θεολόγοι πανελληνίως και όλες οι γενεές των ελλήνων ορθοδόξων μαθητών. Τον ευχαριστούμε για όλα όσα έπραξε και πέτυχε εν Χριστώ. Η παιδαγωγική αξία του έργου του θα μείνει στην Ιστορία. Ευχόμεθα και προσευχόμεθα, ο Ιησούς Χριστός, τον οποίον,  παράλληλα με την εργασία του υπηρέτησε πιστά και αγάπησε, να τον αναπαύσει εν χώρα ζώντων.

thriskeftika

 
Post
Μαντάτα Παρασκευή 23.08.2019

Κρήτη: Τρία σοβαρά τροχαία, με εγκλωβισμό, κατά τη διάρκεια της νύχτας

Mέσα σε μόλις μία νύχτα σημειώθηκαν τρία σοβαρά τροχαία στην Κρήτη με εγκλωβισμό κάποιου επιβάτη στα συντρίμμια προκαλώντας την κινητοποίηση της πυροσβεστικής. Τροχαίο με εγκλωβισμό στην Κρήτη Σύμφ ...

Post
Μαντάτα Πέμπτη 22.08.2019

Τρόμος στην Πολωνία: Νεκροί και 10 τραυματίες από καταιγίδα – Έκαναν ορειβασία

Το πολωνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 μετέδωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τουλάχιστον δέκα τραυματίες από σφοδρή καταιγίδα που σημειώθηκε στα όρη Τάτρα της Πολωνίας. Ορισμένα από τα θύματα ήταν ...

Post
Μαντάτα Τετάρτη 21.08.2019

Ποιοι ήταν οι δύο Ρώσοι που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου στον Πόρο

Δύο Ρώσοι υπήκοοι και ο Έλληνας πιλότος είναι τα θύματα της συντριβής του ελικοπτέρου το μεσημέρι της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου. Τον θάνατο δύο Ρώσων από την πτώση του ελικοπτέρου χθες σ ...