Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 20:20 Πολιτική

Μητσοτάκης στο BBC: Έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης


«Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή HARDtalk του BBC και την Ζεϊνάμπ Μπαντάουι και πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για μένα, αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει την πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργός σε μια από τις πιο επιτυχημένες δημοσιογραφικές εκπομπές διεθνώς, το γνωστό HARDtalk του BBC, που είναι διάσημο για τις σκληρές ερωτήσεις που θέτει στους καλεσμένους του.

Επισήμανε ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Ερωτηθείς για το αν το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση, θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως «κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα».

«Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, το 2021, σημείωσε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή Ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα» και ανέφερε πως θέλει η Ελλάδα «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».

Ερωτηθείς για τον μικρό αριθμό γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προφανώς θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή τους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Δυστυχώς, δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», είπε και υπογράμμισε πως το 40% των υποψηφίων της ΝΔ ήταν γυναίκες, αλλά δεν εξελέγησαν με αντίστοιχο ποσοστό στη Βουλή. 

«Εγώ ωστόσο είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσα να βρω έμπειρες γυναίκες στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσω στις κυβέρνηση και ως εξωκοινοβουλευτικές υπουργούς» τον διέκοψε η δημοσιογράφος για να λάβει την εξής απάντηση: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν (με αυτόν τον τρόπο) στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι δεν είναι χαρούμενος για τη σύνθεση (της κυβέρνησης) με κριτήριο το φύλο και υπογράμμισε πως «οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά». Στο θέμα δε της αναλογίας, πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι πολύ περισσότερες γυναίκες θα ενταχθούν στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.

madata.gr
Post
Πολιτική Σάββατο 07.03.2026

Συγχαρητήρια του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου

Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ε

Post
Πολιτική Σάββατο 07.03.2026

Β. Κικίλιας: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι βλέποντας ελληνικές δυνάμεις να προασπίζουν την ασφάλεια της Κύπρου»

Για την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη στάση της Ελλάδας και τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στη ναυτιλία και στις οικονομίες των κρατών, μίλησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική

Post
Πολιτική Παρασκευή 06.03.2026

Στέφανος Γκίκας για την κύρωση από την Βουλή της Σύμβασης ReCAAP

Κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, η σημαντική για την ελληνική ναυτιλία, “Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά πλοίων στην Ασία&