Image
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 10:33 Είς Υγείαν

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Καταστροφικά για την υγεία τα γλυκά ροφήματα

Οι άνθρωποι που συστηματικά καταναλώνουν ροφήματα με ζάχαρη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Οι άνθρωποι που συστηματικά καταναλώνουν ροφήματα με ζάχαρη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Σε μελέτη με περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος καρκίνου αυξανόταν κατά 18% με κάθε 100 ml ροφήματος με ζάχαρη που κατανάλωναν την ημέρα. Αυξανόταν επίσης κατά 22% ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να αυξάνεται και με την υπερκατανάλωση φρουτοχυμών, ακόμα κι αν δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Αντιθέτως, η κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα ροφήματα που εξετάστηκαν στη μελέτη ήσαν δεκάδες. Συμπεριλάμβαναν αναψυκτικά με ζάχαρη (με ή χωρίς ανθρακικό), φρουτοχυμούς 100%, ζεστά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, ροφήματα με ζάχαρη με βάση το γάλα, ενεργειακά ποτά, ισοτονικά ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, λάιτ ροφήματα κ.λπ.

Οι επιστήμονες δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην ιατρική επιθεώρηση The BMJ(πρώην British Medical Journal).

Η μελέτη

Για να διερευνήσουν την πιθανή συσχέτιση που έχουν τα ροφήματα με ζάχαρη με τον καρκίνο, οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους 101.257 εθελοντές. Το περίπου 21% από αυτούς ήταν άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες.

Όλοι οι εθελοντές ήσαν υγιείς όταν άρχισε η μελέτη. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 18 έως 72 ετών (η μέση ηλικία ήταν 42,2 ετών). Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί 9 χρόνια.

Όταν οι εθελοντές είχαν δηλώσει συμμετοχή, είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια με χιλιάδες ερωτήσεις για τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα και τον τρόπο ζωής τους.

Το 36% είχαν δηλώσει ότι πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη. Το 45% ότι πίνουν καθημερινά φρουτοχυμούς 100% (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) και το 19% ότι πίνουν ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά.

Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 2.193 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου γενικά και καρκίνου του μαστού ειδικά. Δεν φάνηκε, όμως, να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ή του παχέος εντέρου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως ενδέχεται να υπάρχει κάποια αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο τα περιστατικά ήταν πολύ λίγα (μόλις 88) και έτσι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Απλά σάκχαρα

Όπως εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Mathilde Touvier, από το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM), οι επιβλαβείς επιδράσεις που έχουν τα ροφήματα με ζάχαρη στην καρδιαγγειακή υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες. Ωστόσο η δυνητική συσχέτισή τους με τον καρκίνο, δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς.

«Τα ροφήματα με ζάχαρη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για ορισμένους καρκίνους», είπε. «Τα ευρήματά μας, όμως, υποδηλώνουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι η μοναδική εξήγηση της συσχέτισης ροφημάτων-καρκίνου. Ως φαίνεται έχει μεγάλη σημασία η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και σε απλά σάκχαρα».

Όντως, οι φρουτοχυμοί περιέχουν υψηλά επίπεδα απλών σακχάρων και έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ' ό,τι τα ολόκληρα φρούτα. Και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί συσχετίσθηκαν με αύξηση κατά 12% στις πιθανότητες καρκίνου.

Επειδή πάντως η παρούσα έρευνα είναι μελέτη παρατήρησης, τα ευρήματά της δεν αποδεικνύουν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη προκαλούν καρκίνο. Ενισχύουν, όμως, την σύσταση των ειδικών να περιορίζουμε την κατανάλωσή τους σε λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα, είπε ο ερευνητής Eloi Chazelas, από το Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας & Στατιστικής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Cité.

 


Πηγή: iatropedia
Post
Είς Υγείαν Τρίτη 17.09.2019

Τα 5 φρούτα που νομίζουμε ότι είναι λαχανικά

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός φρούτου και ενός λαχανικού; Η πιο απλή απάντηση είναι πως το ένα το τρώμε μαζί με τα αλμυρά κυρίως γεύματά μας, ενώ το άλλο είναι πιο γλυκό και το τρώμε σαν σνακ ή επι

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 17.09.2019

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σαν να μην έφτανε που τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έξαρση σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λόγω αυτών μακροπρόθεσμες και σ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 17.09.2019

Πώς θα καταλάβετε αν μπαίνετε σε φάση εμμηνόπαυσης

Είναι από τις μεγάλες και καθοριστικές στιγμές στη ζωή της γυναίκας, μια εποχή που σηματοδοτεί άλλο ένα πέρασμα, μια φυσιολογική εξέλιξη του κύκλου που λέμε ζωή. Η εμμηνόπαυση συνδέεται βέβαια με πολ