Κυριακή 07 Ιουλίου 2019 21:39 Είς Υγείαν

Από ποιες χρόνιες παθήσεις προστατεύει το γάλα


Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση γάλακτος ωφελεί την υγεία. Νέα επιστημονική μελέτη προσθέτει στον μακρύ κατάλογο με τα οφέλη που έχει το γάλα για την υγεία, τη συμβολή του στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και παντοθενικού οξύ.

 

Ερευνητές από πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανέλυσαν 14 μελέτες και αναφορές που πραγματοποιήθηκαν ανά τον κόσμο για να κατανοήσουν το ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία.

 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Advances in Nutrition, επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτουν κάποιες απόψεις.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, κατάγματος της σπονδυλικής στήλης και διαβήτη τύπου 2.

 

Φάνηκε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, δεν έχουν καμία επίδραση στον καρκίνο του προστάτη.

 

Ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος ή οι πιθανότητες βλάβης στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία ήταν χαμηλότερος σε άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτοστερόλες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

 

Η μελέτη δεν βρήκε ωστόσο στοιχεία που να στηρίζουν τη συμβολή των γαλακτοκομικών προϊόντων στην πρόληψη οστεοπορωτικού κατάγματος ή κατάγματος του ισχίου, ούτε ότι μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους.

 

Οι ερευνητές στόχευσαν κυρίως στην κατανόηση του τρόπου που το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά, το μεταβολικό σύνδρομο, ο ορθοκολικός καρκίνος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και ο διαβήτης τύπου 2.

 

Εξέτασαν επίσης την επίδρασή του στην ανάπτυξη, τα οστά, τη μυϊκή μάζα και την εγκυμοσύνη.

 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά σε ποσότητες κάτω από τα συνιστώμενα όρια.

 

Πηγή: onmed.gr

 

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 30.05.2020

Κορονοϊός: Κινέζικο εμβόλιο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου

Ένα εμβόλιο κινεζικής παραγωγής πιθανόν να είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά ακόμη και από το τέλος του χρόνου, ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επιτροπή εποπτείας και διοίκη ...

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 30.05.2020

Το κάπνισμα γερνάει το δέρμα πριν την ώρα του – Τι του προκαλεί

Προκαλεί βλάβες από τα πρώτα χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι προσθέτει τουλάχιστον μια δεκαετία στην ηλικία του προσώπου. Βλάπτει το δέρμα σε όλο το σώμα, ακόμα και στο εσωτερικό των μπράτσων και στο στή

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 30.05.2020

Και τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως κάθε μέρα αλλαντικά;

Όλοι προσπαθούμε λίγο πολύ να τρώμε υγιεινά αλλά δεν είναι πάντα εύκολο καθώς παρασυρόμαστε και τρώμε συχνά junk food. Αυτό συμβαίνει συχνά γιατί στην καθημερινότητά μας ψάχνουμε συχνά τρόπους για να