Image
Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 10:59 Είς Υγείαν

Πώς οι μικροοργανισμοί στο έντερο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους

Τη σχέση της βελτίωσης των συμπτωμάτων άγχους με τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου μελετά νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής General Psychiatry.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος μπορούν να βοηθηθούν, ρυθμίζοντας τους μικροοργανισμούς του εντέρου τους με προβιοτικές ή μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της διατροφής.

Ερευνητές από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης έκαναν ανασκόπηση σε 21 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1.503 ανθρώπους. Οι 14 από τις μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει παρεμβάσεις με προβιοτικά, ενώ οι υπόλοιπες επτά μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της καθημερινής διατροφής.

Συνολικά, φάνηκε ότι από τις 21 μελέτες οι 11 είχαν θετική επίδραση στα συμπτώματα του άγχους, το οποίο σημαίνει ότι πάνω από τις μισές έρευνες (52%) επιβεβαίωσαν την αγχολυτική αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 36% των προβιοτικών παρεμβάσεων είχαν θετικά αποτελέσματα στο άγχος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μη προβιοτικές παρεμβάσεις ήταν 86% (έξι στις επτά).

Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν οι συνήθεις θεραπείες για το άγχος συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου, τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή μόνο στις περιπτώσεις των μη προβιοτικών παρεμβάσεων, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι ερευνητές υποστήριξαν πως ενδέχεται οι μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της διατροφής, να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικές, επειδή έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ανάπτυξη των βακτηρίων στο έντερο, από ό,τι η εισαγωγή συγκεκριμένων βακτηρίων μέσω των προβιοτικών συμπληρωμάτων.

Σχεδόν καμία από τις έρευνες δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες λόγω των παρεμβάσεων και μόνο τέσσερις έκαναν λόγο για ξηροστομία και διάρροιες.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν σε ορισμένες τροφές και θεωρούνται «καλά» βακτήρια, γιατί αποτρέπουν τα επικίνδυνα βακτήρια από το να εγκατασταθούν στο έντερο.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 15.12.2025

Την Τετάρτη από τις 09:30 στο Δημαρχείο Καισαριανής η Εθελοντική Αιμοδοσία

Με σύνθημα «δώσε ζωή – είναι στο αίμα σου» το 1 ο ΕΠΑΛ και ο Δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» διοργανώνουν την 74 η Εθελοντική Αιμοδοσία

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 14.12.2025

Η σωστή συχνότητα λουσίματος δεν είναι ίδια για όλους – Τι ισχύει σύμφωνα με δερματολόγους

Όταν μπαίνει στο τραπέζι το θέμα του λουσίματος, η πρώτη αλήθεια που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι μία: δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ταιριάζει σε όλους. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να λούζουμε

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 13.12.2025

Γιατί πρέπει να πλένεις πάντα τις πατάτες ακόμη κι αν τις ξεφλουδίζεις

Η πατάτα είναι από τα πιο βασικά τρόφιμα της κουζίνας μας και καταναλώνεται με δεκάδες τρόπους: βραστή, τηγανητή, ψητή ή στον φούρνο. Κι όμως, ένα κρίσιμο βήμα πριν το μαγείρεμα συχνά παραλείπεται ή υ