Image
Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 16:08 Βλέπω/Ακούω

Ξεχάστε το 24ωρο: Έρχεται η μέρα που θα διαρκεί 25 ώρες

Επιστημονική μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα ξέραμε. Κάποτε, η μέρα είχε 18,5 ώρες. Και στο μέλλον, όχι το άμεσο όμως, δεν θα έχει 24 αλλά 25 ώρες!

Η διάρκεια της μέρας στη Γη μεγαλώνει συνεχώς. Πριν 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια το 24ωρο διαρκούσε περίπου 18,5 ώρες.

Εκτιμάται ότι σε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, καθώς η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς, το 24ωρο θα έχει γίνει πια 25ωρο. Γιατί αλλάζει η… μέρα Η αλλαγή στη διάρκεια της μέρας οφείλεται κυρίως στο ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, η Σελήνη απομακρύνεται από τον πλανήτη μας.

Κατά τα τελευταία 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια έχει απομακρυνθεί γύρω στα 44.000 χιλιόμετρα. Αυτό κάνει τη Γη να περιστρέφεται ολοένα πιο αργά γύρω από τον άξονά της, πράγμα που επιμηκύνει τη διάρκεια της μέρας (καθώς η μέρα δεν είναι παρά η διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής της Γης).

Σήμερα, το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη με ρυθμό 3,82 εκατοστών ετησίως, με συνέπεια η μέρα να γίνεται κάθε χρόνο σχεδόν κατά 1/75.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Στέφεν Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Η νέα μελέτη δημιουργεί ένα μοντέλο για τη χαμένη στα βάθη του χρόνου σχέση Γης -Σελήνης, αναπτύσσοντας μια στατιστική μέθοδο που συνδέει την αστρονομική με τη γεωλογική ιστορία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του φεγγαριού από τη Γη θα σταματήσει κάποια στιγμή στο πολύ μακρινό μέλλον, τότε η Σελήνη θα σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τον πλανήτη μας.

 

 


e-daily
Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 07.04.2026

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΗΠΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Σμύρνης (Αϊδινίου 28) ανοίγει τον φιλόξενο κήπο της για το "Φεστιβάλ Κήπου 2026" από τις 28 Απριλίου έως τις 27 Ιουνίου. Στο π

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 07.04.2026

Νέα ψηφιακή εφαρμογή για άμεση ενημέρωση σχετικά με τις βασικές τοπικές απαγορεύσεις επαγγελματικής αλιείας

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Χάρτης απαγορευμένων περιοχών αλιείας» τέθηκε σε λειτουργία από τη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας (Δ.ΕΛ.ΑΛ.). Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο που αποσκοπεί στην άμεση

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 07.04.2026

Άγιο Φως: Διασφαλίστηκε η μεταφορά του στην Ελλάδα – Το σχέδιο για το Μεγάλο Σάββατο

Τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαδικασία να πραγματοποιηθεί κανονικά και φέτο