Post
Υποψήφιος Δήμαρχος ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Post
Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΚΡΗΤΗΣ
Post
Υποψήφιος Δήμαρχος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Post
Υποψήφιος Δήμαρχος ΓΟΡΤΥΝΑΣ
Post
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ΚΡΗΤΗΣ
Post
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
 
Image
Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018 21:21 Είς Υγείαν

Έρχονται αυξήσεις στα φάρμακα – Ανατροπές στο νέο σύστημα τιμολόγησης

Τα πάνω κάτω έρχονται στη φαρμακευτική πολιτική μετά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας και θα έχουν, όπως φαίνεται, αρνητικό αντίκτυπο στις «τσέπες» των πολιτών με αυξήσεις στα φάρμακα.

Παρά το κυβερνητικό αφήγημα ότι το νέο «μίγμα» στην τιμολόγηση των φαρμάκων διορθώνει σημαντικές μνημονιακές στρεβλώσεις, πηγές της αγοράς του φαρμάκου εμφανίζονται σίγουροι ότι θα φέρει αυξήσεις στις τιμές και κατά συνέπεια αυξήσεις στις συμμετοχές από τους πολίτες, ενώ από τις νέες αλλαγές φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες σε εκπροσώπους του φαρμάκου το προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης. Η τιμολόγηση θα παίρνει ως βάση αναφοράς το μέσο όρο από τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ισχύει σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υψηλότερες τιμές ως τιμές αναφοράς καθώς οι χώρες αναφοράς έχουν πιο ακριβά φάρμακα.

Πηγές από το υπουργείο Υγείας βέβαια αναφέρουν ότι θα γίνει πιο απλό το σύστημα τιμολόγησης και οι τιμές αναφοράς θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι τιμές πολλών φαρμάκων θα αυξηθούν, με το υπουργείο Υγείας να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις φαρμακευτικές εταιρίες. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς συμβαίνει μόνο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Η τιμολόγηση δεν αφορά μόνο στα νέα φάρμακα, αλλά αναπροσαρμόζονται και τα υπάρχοντα. Οσα φάρμακα (on patent και off patent) είναι σήμερα κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά, μέχρι 10% το χρόνο και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης. Αντίστοιχα, τα φάρμακα που είναι πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης μειώνονται σταδιακά, έως και 10% το χρόνο και μέχρι τις δύο χαμηλότερες.

Επιπλέον, ανάμεσα στα προωθούμενα μέτρα είναι να γίνεται μία ανατιμολόγηση στο δελτίο τιμών το χρόνο, αντί για δύο που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται πως σε κάθε ανατιμολόγηση οι τιμές οδηγούνται προς τα κάτω.

Οσον αφορά στα γενόσημα φάρμακα, θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήγει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Πηγές από την αγορά του φαρμάκου αναφέρουν ότι δεν συντελείται καμιά ριζοσπαστική αλλαγή στα γενόσημα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώνεται και το τέλος εισαγωγής νέου καινοτόμου φαρμάκου (25%) σε 5% κατά τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο, 3% τον τρίτο, 2% τον τέταρτο, 1% τον πέμπτο και στη συνέχεια θα παύει να υφίσταται.

Το υπουργείο Υγείας προωθεί πιο δίκαιη κατανομή στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες για υπέρβαση της δαπάνης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η επίδραση της «ανάπτυξης» ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback σε 25%, σε σχέση με 10% που είναι σήμερα. Επιπλέον, από τις υποχρεωτικές επιστροφές εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα δύο πρώτα χρόνια.

Οι προτάσεις αυτές του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δοθούν σήμερα στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για το φάρμακο και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης.

 

 

 

eleftherostypos
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 24.05.2019

Τα άφιλτρα τσιγάρα σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων

Οι άνθρωποι που καπνίζουν άφιλτρα τσιγάρα, αντιμετωπίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο των πνευμόνων, καθώς επίσης 30% μεγαλύτε

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 23.05.2019

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες του MUCOSOLVAN. Τι να προσέχετε για τα παιδιά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σχετικά με παρτίδες του Mucosolvan . Με την ανακοίνωση αυτή, ζητείται ανάκληση παρτίδων του αποχρεμπτικού σιροπιού Mucosolvan, καθώς στη συσκευασία ανα

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 22.05.2019

Πώς οι μικροοργανισμοί στο έντερο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους

Τη σχέση της βελτίωσης των συμπτωμάτων άγχους με τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου μελετά νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής General Psychiatry. Όπως διαπιστώνει