Image
Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024 15:57 Κρητική διατροφή

Το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στην περιφέρεια Κρήτης

«Η γαστρονομία είναι μια επένδυση που κάνουμε ως Περιφέρεια για το μέλλον μαζί με όλους τους φορείς της Κρήτης», δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης της Περιφέρειας Κρήτης ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2026» που έγινε στο Ηράκλειο, παρουσία φορέων απ’ όλη την Κρήτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
«Είναι μια σπουδαία μέρα για την περιφέρεια μας, γιατί αποδείξαμε για μια ακόμα φορά ότι μέσα από τη συνεργασία και συνέργεια με όλους τους φορείς της Κρήτης, αναδεικνύουμε την γαστρονομία του νησιού και δεν είναι τυχαίο ότι επιλεχθήκαμε και παίρνουμε το βραβείο της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026», δήλωσε.
Το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» απονεμήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού ( International Institute of Gastronomy, Culture, Arts &Tourism -IGCAT).
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια γιατί δεν ήταν εύκολη. Υπήρξε αξιολόγηση από Ευρωπαίους αξιολογητές που ήρθαν εδώ, επισκέφθηκαν όλη την Κρήτη και είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να μας απονέμεται αυτό το βραβείο», ανέφερε στις δηλώσεις του.
Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη του 2023 με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η απόφαση για την ανακήρυξη της Κρήτης σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026», ήταν ομόφωνη από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.
«Η γαστρονομία είναι μια επένδυση που κάνουμε για το μέλλον και μαζί με όλους τους φορείς μπορούμε να αναδείξουμε την κρητική διατροφή, την γαστρονομία μας, γιατί υπάρχει ένα ρεύμα τουριστών που θέλουν να γευτούν τις κρητικές γεύσεις και την γαστρονομία της Κρήτης, τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα. Γιατί πρέπει να είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και πιστοποιημένα. Για αυτό και επενδύουμε στην ποιότητα, στην ταυτότητα και στην ανταγωνιστικότητα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Το βραβείο δόθηκε μετά και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση και την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ινστιτούτου αφού τα μέλη της είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν το νησί και να έρθουν σε άμεση επαφή με την κρητική κουζίνα, επιτυγχάνοντας να αποκτήσουν από κοντά άποψη για τις γεύσεις, τα αρώματα, τις συνταγές, τα υλικά, καθώς και τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, αξιολογώντας τις γαστρονομικές και πολιτιστικές εμπειρίες που είχαν.
«Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, συνεχίζουμε μαζί τους και ως Περιφέρεια Κρήτης τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, όπως επίσης και τον «Πλοηγό» που είχε όλη την ευθύνη για την υποβολή της υποψηφιότητας και όλους τους συνεργάτες μας για αυτή τη σημαντική διάκριση», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Δείτε το βίντεο:

Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 12.12.2024

Κεραμέως: Την τελευταία πενταετία έχουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025. Από σήμερα ανοίγει ο κύκλος των τοποθετήσεων των υπουργών της Κυβέρνησης. Την αρχή έκαν

Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 21.11.2024

Χάλκινο μετάλλιο έφερε από την Ταϊβάν στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας

Η επίσημη ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Culinary Team Greece, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό TIC Taipei International Culinary Challenge 2024 στη

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 04.11.2024

Δωρεάν είσοδος σε 26 οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας την Κυριακή – Ποια θα είναι ανοιχτά στη Θεσσαλονίκη

Στην παγκόσμια γιορτή του οινοτουρισμού συμμετέχουν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 26 οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», προσκαλώντας τις φίλες και τους φίλους του κρασιού