Image
Σάββατο 20 Απριλίου 2024 22:29 Είς Υγείαν

Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της γρίπης στην υγεία

Πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και το Σύστημα Υγείας των Βετεράνων του Σεντ Λούις, έδειξε ότι τα άτομα που νοσηλεύονται με γρίπη μπορούν να υποστούν μακροχρόνιες και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, ιδίως στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς τους, καθώς η γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και να «αφήσει» σε ορισμένους ασθενείς χρόνια δύσπνοια ή βήχα.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 10.985 ασθενείς που νόσησαν με βαριά γρίπη, καθώς και 81.280 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία μετά από επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, 18 μήνες μετά τη μόλυνση, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη αντιμετώπιζαν και εκείνοι αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, προβλημάτων υγείας ακόμη και θανάτου – αν και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν λόγω Covid (για κάθε 100 άτομα υπήρχαν 20 περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εννέα περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ για την Covid-19 από ό,τι για τη γρίπη).

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν τον όρο long flu (μακρά γρίπη), όπως και στις περιπτώσεις long Covid, ενώ ο υψηλότερος κίνδυνος εμφανιζόταν τους μήνες που ακολούθησαν μετά τη μόλυνση και όχι τις πρώτες 30 ημέρες.

Όπως εξηγεί ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ziyad Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι διαφορές αυτές «μας δείχνουν ότι η γρίπη είναι όντως μία λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως γνωρίζουμε εδώ και 100 χρόνια. Η Covid από την άλλη είναι μία πιο επιθετική και γενικευμένη νόσος».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι και η γρίπη προκαλεί πολλούς θανάτους, υπονοώντας πως οι ασθενείς και ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν.

Και συνεχίζει: «Αρκετοί νομίζουν πως εφόσον πάρει κανείς εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχει ξεμπερδέψει με τη γρίπη ή την Covid. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των περιπτώσεων, όχι για όλους τους ασθενείς. Το να αντιμετωπίζουμε τις δύο νόσους ως οξείες, σημαίνει ότι πραγματικά κοιτάζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου». Και αυτό διότι μερικοί ασθενείς καταλήγουν με μακροχρόνια προβλήματα. «Πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα και να πάψουμε να υποτιμάμε τις ιογενείς λοιμώξεις. Μπορεί να αποτελέσουν αιτία σοβαρών, χρόνιων παθήσεων».

Πηγή: onmed.gr


Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 08.05.2024

Τα 3 μπαχαρικά που για λόγους υγείας πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα

Υπάρχουν πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, τα παρακάτω τρία μπαχαρικά είναι σώφρον να

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 08.05.2024

Οι 6 αιτίες που οδηγούν σε έλλειψη βιταμίνης Β12

Η Β12 είναι μία από τις πιο πολύτιμες βιταμίνες τόσο για τη σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία. Πρόκειται για μια απαραίτητη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας, αλλά δεν μπορεί να παράγει. Η Β12

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 08.05.2024

Αλτσχάιμερ: Μελέτη προτείνει νέα γενετική μορφή της νόσου

Η εμφάνιση Αλτσχάιμερ είναι σχεδόν βέβαιη σε άτομα που φέρουν δύο αντίγραφα ενός προβληματικού γονιδίου και πρέπει να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή κληρονομική μορφή της νόσου, υποστηρίζει νέα μελέτη. Σύ