Image
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 11:31 Βλέπω/Ακούω

Με… μικρολαχανικά για άτομα με οπτική αναπηρία σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας μαθητές της ΑΓΣ

Ονομάζεται Oqulus, είναι ένα kit καλλιέργειας μικρολαχανικών (microgreens) και φιλοδοξεί να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης να αποκτήσουν μία πιο ποιοτική και όμορφη ζωή. Παράλληλα, είναι το ερευνητικό και εκπαιδευτικό project 15 μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μέλη του ομίλου επιχειρηματικότητας του Ιδρύματος και αποτελεί τη συμμετοχή τους στην εμπορική έκθεση και διαγωνισμού για την ανάδειξη των καλύτερων «εικονικών επιχειρήσεων» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Mediterranean Cosmos και διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

«Όραμα μας είναι η εισαγωγή στην αγορά ενός καινοτόμου -και φιλικού προς το περιβάλλον- προϊόντος, το οποίο θα έχει παράλληλα κοινωνικό αντίκτυπο προσφέροντας σε ανθρώπους με οπτικές δυσκολίες τη δυνατότητα να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα που προσφέρει πλήθος πνευματικών οφελών», δήλωσε η πρόεδρος της εικονικής επιχείρησης, Βενετία Γεωργάκη. Το προϊόν αποτελείται από: ορθογώνιο πλαστικό δοχείο, ποτιστήρι, συμπιεσμένο χώμα, σπόρους microgreens, MP3 με ακουστικές εντολές και οδηγίες σε γραφή Braille.

«Στην Οqulus αναπτύξαμε ένα blind-friendly kit κηπουρικής, για χρήση εντός και εκτός του σπιτιού. Καθοδηγεί την καλλιέργεια Microgreens, νεαρών χόρτων λαχανικών που συλλέγονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν μία εναλλακτική καλλιέργεια με υψηλή διατροφική αξία. Το kit έχει σχεδιαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά και συμπεριλαμβάνει τις οδηγίες καλλιέργειας, χρήσιμες οδηγίες και οφέλη κατανάλωσης σε γραφή braille και σε ηχογραφημένα μηνύματα σε mp3 player», πρόσθεσε η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εικονική εταιρίας, Μύρτω Μπεληγιάννη. Φυσικά, το προϊόν απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, δίνοντας όμως έμφαση σε άτομα με οπτικές δυσκολίες (μερική ή ολική απώλεια όρασης).
Να σημειωθεί ότι μικρολαχανικά (microgreens) ονομάζονται όλα τα είδη λαχανικών, οσπρίων και σιτηρών, που καλλιεργούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να αναπτυχθούν οι κοτυληδόνες. Τότε συγκομίζονται και καταναλώνεται ολόκληρο το υπέργειο τμήμα τους. Η καλλιέργεια τους δεν γίνεται στο έδαφος, αλλά σε δοχεία σποράς και ανάπτυξης των φυτών. Είναι εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών που μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα microgreens συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Παράλληλα ενδέχεται να έχουν μέχρι και 40 φορές μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με τα συμβατικά λαχανικά, παρότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

«Οι μαθητές αποκομίζουν πλήθος οφελών, από την ενασχόλησή τους με τον εξωσχολικό όμιλο. Μαθαίνουν πώς λειτουργεί μία κανονική επιχείρηση και διαπιστώνουν αν θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον κόσμο των επιχειρήσεων στο μέλλον. Ακόμη, αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους και εκτιμούν την αξία της συνεργασίας για τον κοινό σκοπό της επιτυχίας της επιχείρησης. Ενισχύεται η συνέπειά τους, διότι καλούνται να φέρουν σε πέρας τις αρμοδιότητές τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση στην έκφραση των ιδεών τους, αφού καλούνται να τις μοιραστούν με την ομάδα. Τέλος, αισθάνονται παραγωγικοί και σημαντικοί, γιατί ωφελούν την επιχείρηση με τις υπηρεσίες τους», είπε η υπεύθυνη και συντονίστρια του ομίλου επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο όμιλος επιχειρηματικότητας διακρίθηκε σε πολλά στάδια ενώ το 2017 οι μαθητές της Σχολής που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχαν κατακτήσει την πρωτιά την επιχείρηση “Vitalis”, η οποία διαχειρίζονταν καλλιέργεια λαχανικών από απόβλητα… ψαριών μέσω της διαδικασίας της ενυδρειοπονίας.
Στην εμπορική μαθητική έκθεση της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 47 εικονικές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα. Λίγο μετά τις 09:00 η κριτική επιτροπή του JA Greece θα περάσει από όλα τα περίπτερα, θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις από τις ομάδες και στις 14:30 θα απονεμηθούν τρία βραβεία: «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας», «Καλύτερο Περίπτερο» και «Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας. Και φέτος, το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 25.07.2024

Παράταση για τη διαδικασία διορθωτικών ενεργειών φακέλων για τα ΚΕΠΑ

Παράταση δίνεται στη διαδικασία διορθωτικών ενεργειών φακέλων για τη διαδικασία εγγραφών στα ΚΕΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου από την Πέμπτη 25-07-2024 έως και την Κυριακή 04-08-2024 και ώρα 23:59. Οι ε

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 25.07.2024

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην Εκτελεστική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για την Οδική Ασφάλεια, Γιώργος Καρτσάκης, συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της νέας Κυβερνητική Επιτροπής για την Οδικ

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 25.07.2024

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ με 41 ειδικότητες υψηλής ζήτησης και αμειβόμενη πρακτική άσκηση

Αύριο, Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 11:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), γι