Image
Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023 16:09 Κρητική διατροφή

Βελουτέ σούπα αρακά με ζαμπόν

Υλικά

1 κ. σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο φύλλο δάφνης
1/4 μάτσο θυμάρι
800 γρ. καπνιστό ζαμπόν
4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1 κιλό κατεψυγμένο αρακά
1/2 μάτσο φύλλα δυόσμου
Μέντα για το σερβίρισμα
Αρακά για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το σέλινο, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Προσθέστε το ζαμπόν, το ζωμό και αρκετό νερό για να καλύψει το χοιρομέρι (περίπου 1,5 λίτρο). Αφήστε το να σιγοβράσει και, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή.
Βήμα 3
Σκεπάστε και μαγειρέψτε για 90 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Αφαιρέστε από τη φωτιά και κρυώστε ελαφρώς, στη συνέχεια σουρώστε το κρέας από λεπτό κόσκινο, ξεχωρίζοντάς το από τα λαχανικά.
Βήμα 4
Επιστρέψτε 2 λίτρα ζωμού στην κατσαρόλα (ο υπόλοιπος ζωμός θα διατηρηθεί, στο ψυγείο, για έως και 5 ημέρες ή κατεψυγμένος για έως και 6 μήνες) και τοποθετήστε τον σε μέτρια φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει, προσθέστε τον αρακά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 5
Προσθέστε το δυόσμο και αφήστε τον στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς. Σε δόσεις, χτυπήστε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Επιστρέψτε στην κατσαρόλα και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.
Βήμα 6
Μοιράστε σε μπολ και τεμαχίστε το ζαμπόν πάνω από τη σούπα. Περιχύστε με ελαιόλαδο και σερβίρετε με φύλλα δυόσμου και αρακά.

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 28.03.2024

Θεματικό εργαστήριο για «την ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, ως τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού»

Ξεκίνησε το διήμερο θεματικό εργαστήριο για «την ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, ως τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού» Ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 28/03/20

Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 28.03.2024

Την Κυριακή 31 Μαρτίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 10ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Τυποποιημένου Ελαιόλαδου

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, οργανώνουν τον 10ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 - 30 Μαρτίου στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτη

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 22.03.2024

Κροκέτες παστού μπακαλιάρου

Υλικά: 1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό 1 ποτήρι του νερού μπίρα 1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 αβγό, χτυπημένο ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκο