Πέμπτη 04 Αυγούστου 2022 22:53 Είς Υγείαν

Τι να τρως και τι όχι αν υποφέρεις από φούσκωμα στην κοιλιά


Εάν ταλαιπωρείσαι σταθερά με φούσκωμα ή πόνο στην κοιλιά, θα μπορούσες να υποφέρεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που προκαλεί "επεισόδια" τα οποία μπορεί να διαφέρουν σε ένταση. Πυροδοτείται από παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το άγχος και ορισμένες τροφές. Οι ειδικοί θεωρούν ότι προκαλείται από υπερδραστήρια νεύρα μέσα στο έντερο.

Η θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Θα πρέπει να κάνεις κολονοσκόπηση και άλλες εξετάσεις για το έντερο για να αποκλειστούν πιο σπάνιες αλλά σοβαρές αιτίες για το φούσκωμα, όπως καρκίνος του εντέρου ή των ωοθηκών.

Ρύζι
Άνθρωποι με ΣΕΕ συχνά αναφέρουν πως το ρύζι μπορεί να είναι καταπραϋντικό. Χρησιμοποίησε ποικιλίες με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως το μπασμάτι.

Γλυκοπατάτα
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από το ευερέθιστο έντερο. Προσελκύουν νερό που μαλακώνει τα κόπρανα και τα κάνει να κινούνται πιο εύκολα μέσα στον πεπτικό σου σωλήνα. Εάν συνήθως δεν τρως πολλές φυτικές ίνες, πρόσθεσέ τες σταδιακά στη διατροφή σου. Διάλεξε λαχανικά ήπια με το πεπτικό σου, όπως καρότο, κολοκυθάκι, φρέσκα φασολάκια και πατάτα.

Αφέψημα δυόσμου
Αναστατώνει τους σπασμούς στην κοιλιά που συμβάλλουν στο ΣΕΕ. Οπότε, το αφέψημα μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό. AΠΟΦΥΓΕ τροφές με πολλά λιπαρά: Μπορεί να διακόψουν τις φυσιολογικές συσπάσεις του εντέρου και να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου προκαλώντας φούσκωμα.

Τροφές που ενεργοποιούν τα συμπτώματά σου

  • Γλουτένη
  • Λακτόζη
  • Σαλικυλικά
  •  και αμίνες (κολοκύθα, μπρόκολο, πιπεριές, μέλι, καφές, τυρί).

Shape.gr

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 16.08.2022

ΕΟΦ: Μην αγοράζετε και μην χρησιμοποιείτε αυτά τα συμπληρώματα διατροφής

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν και να μην χρησιμοποιούν κάποια συμπληρώματα που διακινούνται κυρίως μέσω διαδικτύου. Σύμ ...

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 16.08.2022

Άνοια: 6 δραστηριότητες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους, οι χειροτεχνικές δημιουργίες, η γιόγκα, τα σπορ και ο εθελοντισμός είναι οι έξι δραστηριότητες  που μπορεί να κάνει ένας ά ...

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 16.08.2022

Ιός Langya: Πώς έφτασε από τα τρωκτικά στους ανθρώπους

Στραμμένα προς έναν νέο ιό που εντοπίστηκε σε δεκάδες ανθρώπους στην ανατολική Κίνα είναι τα μάτια της επιστημονικής κοινότητας. Ο νέος ιός – που έχει πάρει το όνομα Langya – μπορεί να μην προκαλέσει ...