Image
Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 14:15 Κρήτη Νομός: Ηρακλείου

Με λαμπρότητα εορτάζεται και φέτος η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη

Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου ώστε να προσέρχονται αρκετές ημέρες πριν και μετά την εορτή της 17ης Ιουλίου ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πανηγύρι μοναστηριού στην Κρήτη, όπου κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο το νησί ξεκινούν πολλές μέρες πριν πεζοί ώστε να φθάσουν την ημέρα της εορτής της και να προσκυνήσουν ευλαβικά τη χάρη της Αγίας Μαρίνας.

Η παρουσία της αστυνομίας ειναι απαραίτητη, καθώς είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο με τους πιστούς να περιμένουν αρκετή ώρα για να προσκυνήσουν την εικόνα της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς που βρισκονται στη Βόνη κάθε χρόνο επισκέπτονται το μοναστήρι αυτές τις ημέρες. Κάποιοι μάλιστα έρχονται από πολύ μακριά προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Οι ιερείς που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται στη Βόνη έχουν να διηγηθούν σε κάθε πιστό και από ένα περιστατικό με το οποίο φανερώνεται η θαυματουργή της δύναμη. Δαιμονισμένοι έχουν ξεφύγει από το σατανά που τους είχε κυριεύσει το σώμα και τη ψυχή. Ανάπηροι κατάφεραν με τη δύναμη της πίστης τους να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Τυφλοί βρήκαν το φως τους την ίδια στιγμή που η επιστήμη είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ίασής τους.
Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας ήταν γνωστά και στους Τούρκους κατακτητές, την περίοδο που το χωριό κατοικούνταν από αυτούς.

Μάλιστα, οι γυναίκες των κατακτητών, χρησιμοποιούσαν το αγίασμα που τρέχει και ζύμωναν το ψωμί καθώς αυτό φούσκωνε χωρίς προζύμι κάτι που και οι ίδιες το απέδιδαν σε θαύμα.
Πολλά χρόνια πριν ακόμα πάρει τη σημερινή του μορφή το μοναστήρι, οι Τούρκοι κατείχαν τα εδάφη της Βόνης. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το μικρό εκκλησάκι, υπήρχε μονάχα ένα μικρό ιερό που είχε καλυφθεί από τους θάμνους. Οταν οι Τούρκοι πουλούσαν τα κτήματά τους, κάποια νύχτα η Αγία Μαρίνα εμφανίστηκε στον ύπνο ενός κατοίκου του Θραψανού με το όνομα Ιωάννης Καπαρουνάκης.

Τον προέτρεψε να αγοράσει αυτός τα κτήματα για να μην πέσουν στα χέρια κάποιου Τούρκου που ενδιαφερόταν. Ο άνθρωπος αυτός βρήκε το ιερό που είχε καλυφθεί από τους θάμνους και το 1901 κτίστηκε το μοναστήρι. Από τότε άρχισαν τα θαύματά της. Σε καθημερινή σχεδόν βάση οι κάτοικοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλον τί θαύμα έκανε η Αγία Μαρίνα.

Αναμφισβήτητο πειστήριο αποτελεί και το μικρό φίδι που βρίσκεται ακόμη στην εκκλησία και το οποίο είχε βγει από το στομάχι μιας τσιγγάνας. Πριν από 30 χρόνια περίπου, είχαν φέρει μια τσιγγάνα η οποία είχε δαιμονιστεί και δεν ήθελε να μπει μέσα στην εκκλησία, φώναζε και έβριζε συνεχώς. Οταν της έφεραν τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας, ένα μικρό φίδι βγήκε από το στόμα της. Θαύματα όμως δεν γίνονται μόνο την ημέρα που γιορτάζει αλλά κάθε φορά που η πίστη του ανθρώπου είναι ισχυρή.

«Θεία Λειτουργία στον αύλειο χώρο της Μονής»

Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας αλλά και μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που άφησε τις πληγές του και στη Μονή της Βόνης, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το μοναστήρι να υποδεχθεί με μεγαλοπρέπεια τους πιστούς.

«Είμαστε έτοιμοι για την πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας όπου έρχεται πάρα πολύ κόσμος να προσκυνήσει. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον αύλειο χώρο της Μονής με προσκεκλημένους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνα καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας.

«Ο ναός έχει πληγεί, όμως η Μονή συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της»

Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης της περιοχής στην οποία ανήκει η Μονή της Αγίας Μαρίνας Βόνης αναφέρει ότι ο σεισμός πριν από περίπου δέκα μήνες άφησε και στο μοναστήρι τα καταστροφικά του σημάδια, όπως σε πολλές ενορίες και μονές της περιοχής.

Το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου είναι τεράστιο, πολυδάπανο και χρονοβόρο ωστόσο η διάθεση όλων για σκληρή δουλειά είναι δεδομένη.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «Ο ναός έχει πληγεί από τους σεισμούς και μέχρι την αποκατάσταση του δεν λειτουργείται. Στον αύλειο χώρο της Μονής, αφαιρέσαμε ένα τοίχιο το οποίο ήταν επικίνδυνο και το αποκαταστήσαμε (το ξαναχτίσαμε). Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης του καμπαναριού και του ναού θα ξεκινήσουν μετά την πανηγυρη. Στην επόμενη πανήγυρη, πρώτα ο Θεός, ο ναός θα είναι απολύτως έτοιμος».

typoskritis.gr