Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 23:54 Εκτός Ελλάδος

Ρωσία υπό χρεωκοπία: Αθέτηση πληρωμής εξωτερικού χρέους μετά από έναν αιώνα


Σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής εξωτερικού χρέους σε ομόλογα βρέθηκε η Ρωσία για πρώτη φορά μετά την επανάσταση του 1917, λόγω του αποκλεισμού της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. 
Η Ρωσία έχασε την περίοδο χάριτος των 30 ημερών, που είχε ως το βράδυ της Κυριακής, για να αποπληρώσει τόκους ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο ευρωομόλογα, που έληξαν στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η επίσημη επιβεβαίωση της αδυναμίας πληρωμής χρέους αναμένεται να ανακοινωθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά Ταϊβανέζοι επενδυτές δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία πληρωμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αν και η αδυναμία πληρωμής είναι κυρίως συμβολικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές λόγω των κυρώσεων, πρακτικά οδηγεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού στο μέλλον.

Η Ρωσία έχει προσφερθεί να πληρώσει τα χρέη της σε ρούβλια και χαρακτηρίζει τεχνητή την αδυναμία πληρωμής, διότι τα κεφάλαια υπάρχουν, αλλά η Δύση με τις κυρώσεις που επέβαλε πάγωσε το αποθεματικό σε ξένο νόμισμα που υπάρχει σε τράπεζες του εξωτερικού. 
«Είναι κάτι πολύ, πολύ σπάνιο, μία κυβέρνηση που ενώ έχει τη δυνατότητα να υποχρεώνεται από μία ξένη κυβέρνηση να χρεωκοπήσει», εξήγησε ο Χασάν Μαλίκ, αναλυτής του Loomis Sayles, μιλώντας στο Bloomberg. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκαθορισμένες χρεωκοπίες στην ιστορία», πρόσθεσε ο αναλυτής.

«Υπάρχουν τα χρήματα και η προθυμία να πληρώσουμε», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος  υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, προσθέτοντας: «Αυτή η κατάσταση, που δημιουργείται τεχνητά από μία μη φιλική χώρα, δεν θα έχει καμία συνέπεια στην ποιότητα ζωής των Ρώσων».

Στο τέλος Μαΐου η αμερικανική υπηρεσία ξένων αποθεματικών (OFAC), του υπουργείου Οικονομικών, πρακτικά μπλοκάρισε κάθε δυνατότητα της Μόσχας να αποπληρώνει το χρέος της, παρά τις προθέσεις της Ρωσίας.

«Από τον Μάρτιο λέγαμε ότι η ρωσική χρεωκοπία ήταν πιθανώς αναπόφευκτη, και το ερώτημα ήταν πότε θα συμβεί. Επενέβη η OFAC και απάντησε την ερώτηση», δήλωσε στο Reuters ο Ντένις Χρανίτζκι, στέλεχος της εταιρίας νομικών συμβούλων Quinn Emanuel.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει το ποσό που οφείλει στην τράπεζα Euroclear, που θα καταβάλλει τα χρήματα που οφείλονται στους επενδυτές. Όμως σύμφωνα με το Bloomberg, η πληρωμή έχει μπλοκαριστεί και οι πιστωτές δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. Η συγκεκριμένη τράπεζα δεν απάντησε αν έχει μπλοκαριστεί η πληρωμή, αλλά περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 16.08.2022

ΗΠΑ: Πραγματοποίησαν δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, που είχε καθυστερήσει προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων με το Πεκίνο ...

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 16.08.2022

Ρωσία: Η Ουκρανία βομβαρδίζει κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Οι αξιωματούχοι που εγκατέστησε η Ρωσία στις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα (16/8) πως οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Ενέρχονταρ, όπου ...

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 16.08.2022

Τουρκία: Βάζουν ξανά φωτιά οι ρωσικοί S-400 - Καμία συμφωνία λέει η Άγκυρα

Φωτιές για μια ακόμα φορά βάζει η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία και μάλιστα την ώρα που οι Τούρκοι διαπραγματεύονται στην Ουάσιγκτον την αγορά νέων μαχητικών F-16 από τους Αμερικάνους. Η Μόσχα ...