Image
Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 11:53 Κρητική διατροφή

Εκμέκ με πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά

10- 12 φέτες από πασχαλινό τσουρέκι
Για το σιρόπι:
2/3 φλ. τσαγιού νερό
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ. σ. θυμαρίσιο μέλι
1 κ. γλ. χυμό λεμονιού
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
4 φλ. τσαγιού πλήρες γάλα ζεστό
3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
7 κ. σ. κρυσταλλική ζάχαρη
5 κ. σ. κορν φλάουρ
3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ. γλ. μαστίχα σε σκόνη
Για γαρνίρισμα:
750 ml σαντιγί
1/2 φλ. τσαγιού καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Αλεσμένη κανέλα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Για το σιρόπι: Ρίξτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε να βράσουν. Από τη στιγμή που θα διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι, σιγοβράστε το σιρόπι για 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει. Το σιρόπι πρέπει να είναι δροσερό όταν το περιχύσετε στη βάση από το τσουρέκι.
Βήμα 2
Για τη βάση από τσουρέκι: Τοποθετήστε τις φέτες τσουρέκι σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί πυρέξ, τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήσετε κενά. Περιχύστε σιγά σιγά το δροσερό σιρόπι πάνω από τη βάση, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί.
Βήμα 3
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Τοποθετήστε 1 φλιτζάνι από το χλιαρό γάλα σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε καλά να διαλυθεί στο γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ σπάστε τα 3 αυγά και προσθέστε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τη σκόνη μαστίχας. Ανακατέψτε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίξτε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε καλά.
Βήμα 4
Ζεστάνετε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να μην καεί το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας και ανακατεύετε τακτικά. Αμέσως και πριν αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα, ρίξτε απαλά το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε σιγά σιγά την κρέμα να πάρει μια βράση χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να βράζει η κρέμα, ρίξτε μέσα το βούτυρο και ανακατέψτε να λιώσει. Κλείστε τη φωτιά και αφήστε την κρέμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
Βήμα 5
Ρίξτε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ομοιόμορφα πάνω από τη βάση τσουρέκι, καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Βήμα 6
Απλώστε τη σαντιγί πάνω από την κρύα κρέμα ομοιόμορφα και πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και κανέλα.

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 19.04.2024

Αυγενάκης: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ψηφιακή εποχή, τα κρητικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊ

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 19.04.2024

Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των παραγωγών της Κρήτης με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής, ευρωπα

Post
Κρητική διατροφή Τετάρτη 10.04.2024

Εκπαιδευτική δράση για την ποιότητα του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Την ανάδειξη και βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει στόχο η εκπαιδευτική δράση για ελαιοπαραγωγούς, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Ελληνικ