Τρίτη 19 Απριλίου 2022 15:38 Κρητική διατροφή Πώς να κάνετε σπιτικά τσουρέκια Υλικά 500 γρ. αλεύρι (προτιμήστε εκείνο με την ένδειξη για τσουρέκια) 20 γρ. ξερή μαγιά 1/2 φλ. τσαγιού γάλα 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, συν επιπλέον για το βούρτσισμα 50 γρ. ζάχαρη άχνη Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 2 κ. σ. μαχλέπι 75 γρ. μαλακωμένο βούτυρο Εκτέλεση Βήμα 1 Ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγιά και μια πρέζα αλάτι στον κάδο του μίξερ με έναν γάντζο ζύμης, σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο και αφήστε την στην άκρη. Βήμα 2 Προσθέστε το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και 100 ml χλιαρό νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη (5-7 λεπτά). Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μαλακή ζύμη (3-5 λεπτά). Βήμα 3 Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (40 λεπτά- 1 ώρα). Βήμα 4 Αφού φουσκώσει η ζύμη, χωρίστε την σε 3 κομμάτια, ανοίξτε σε «κορδέλες» και σχηματίστε μία πλεξούδα ή ένα στεφάνι από πλεξούδα. Τοποθετήστε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήστε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά. Βήμα 5 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείψτε το τσουρέκι με αυγό και ψήστε μέχρι να ροδίσει (25- 30 λεπτά).newsbeast.gr