Image
Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 10:19 Κρητική διατροφή

Παραδοσιακά λαζαράκια

Υλικά

1/2 κ. σ. μαγιά
200 γρ. νερό χλιαρό
75 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
25 γρ. ελαιόλαδο
1/2 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
1/4 κ. γλ. αλεσμένο γαρίφαλο
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
30 γρ. σταφίδες
20 γαρίφαλα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170- 180 βαθμούς.
Βήμα 2
Τοποθετήστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Αφήστε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Βήμα 3
Όταν είναι έτοιμη προσθέστε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την αλεσμένη κανέλα και το γαρίφαλο και μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και ζυμώστε το μείγμα με τα χέρια σας (15′ λεπτά) ή με το μίξερ (8′ λεπτά).
Βήμα 4
Σκεπάστε τη ζύμη με μία πετσέτα και αφήστε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Βήμα 5
Ανακατέψτε τα καρύδια και τις σταφίδες για να είναι έτοιμη η γέμιση για τα λαζαράκια.
Βήμα 6
Χωρίστε τη ζύμη σας σε 10 μικρές μπάλες (μικρός Λάζαρος) περίπου 50- 60 γραμμάρια η καθεμία και μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε ένα μικρό κομμάτι από κάθε «Λάζαρο» για να φτιάξετε τα χέρια του.
Βήμα 7
Ζυμώστε και πλάστε τις μικρές μπάλες ως το σώμα του «Λαζάρου», σε μακρόστενο σχήμα, γεμίστε με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση (προαιρετικά) και σφραγίστε το «σώμα». Με την υπόλοιπη ζύμη κάντε τα χέρια του «Λαζάρου» και τοποθετήστε τα σταυρωτά πάνω από το σώμα του από πίσω προς τα εμπρός.
Βήμα 8
Βάλτε 2 ολόκληρα γαρίφαλα πάνω από τα μπράτσα για να δημιουργήσετε τα μάτια.
Βήμα 9
Τοποθετήστε τα μικρά ψωμάκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 28.03.2024

Θεματικό εργαστήριο για «την ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, ως τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού»

Ξεκίνησε το διήμερο θεματικό εργαστήριο για «την ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, ως τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού» Ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 28/03/20

Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 28.03.2024

Την Κυριακή 31 Μαρτίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 10ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Τυποποιημένου Ελαιόλαδου

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, οργανώνουν τον 10ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 - 30 Μαρτίου στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτη

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 22.03.2024

Κροκέτες παστού μπακαλιάρου

Υλικά: 1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό 1 ποτήρι του νερού μπίρα 1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 αβγό, χτυπημένο ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκο