Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 21:10 Γνώμες

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Διανύουμε φάση έξαρσης της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα


Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στα ανοιχτά της Χαλκιδικής και στο ενδεχόμενο κι άλλων δυνατών μετασεισμών, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, «Το γεγονός ότι η δραστηριότητα αυτή βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρα είναι ενθαρρυντικό. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα γίνει κι άλλος μεγαλύτερος σεισμός, θα πρέπει να πάρει μεγάλο μέγεθος για να μπορέσει να αποβεί καταστρεπτικός. Το επίκεντρο είναι μέσα στη θάλασσα, μακριά από κατοικημένες περιοχές και δημιουργείται μια απόσταση ασφαλείας από τη σεισμική πηγή προς τις κατοικημένες περιοχές».

Στη συνέχεια σημείωσε επίσης με αφορμή τον σημερινό σεισμό πως «η περιοχή είναι σεισμογενής. υπάρχει ένα ιστορικό πολύ γκεκριμένο γνωστό στη σεισμολογική κοινότητα. Ωστόσο δεν έχουμε περάσει μια κόκκινη γραμμή επικινδυνότητας»

Ερωτηθείς για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα ο καθηγητής έδωσε τα εξής στοιχεία: «Στη χώρα υπάρχει μια περιοδικότητα στη γένεση σεισμών μεγάλου μεγέθους και φαίνεται ότι την τελευταία διετία - τριετία διανύουμε την κορύφωση μιας φάσεως έξαρσης από το 2018 περίπου, με πολύ μεγάλα μεγέθη, με μεγαλυτερο το σεισμό στη Σάμο με μέγεθος 7 Ρίχτερ. Στην Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι, στη Θεσσαλία». 

Καταληήοντας σημείωσε ότι «Φαίνεται σιγά σιγά ότι αρχίζουμε να μπαίνουμε σε μια φάση ύφεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα έχουμε άλλους ισχυρούς σεισμούς»

madata.gr
Post
Γνώμες Τετάρτη 18.05.2022

Ποια είναι τα πιο βρώμικα πράγματα που ακουμπάτε κάθε μέρα;

Κάθε μέρα που αγγίζουμε επιφάνειες που είναι γεμάτες με μικρόβια. Και οι πιο επικίνδυνες εστίες αυτών των μικροβίων μπορεί να μην είναι αυτές που θα περιμένατε. Ξέρατε για παράδειγμα ότι στις καφετ

Post
Γνώμες Τετάρτη 18.05.2022

Δείτε τι κάνουν ΑΥΤΑ τα σακουλάκια από διάφορες συσκευασίες… Μην τα πετάτε!

Τα σακουλάκια με γέλη (τζελ) πυριτίου τα συναντάμε συχνά μέσα σε κουτιά παπουτσιών, ή σε άλλες συσκευασίες και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι είναι εντελώς άχρησ

Post
Γνώμες Τρίτη 17.05.2022

Μια οδοντόκρεμα δίπλα στο καλάθι των απλύτων είναι απαραίτητη - Δείτε Γιατί

Το πλύσιμο των ρούχων δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι πρέπει να πλύνετε τα βρώμικα ρούχα για να έχετε καθαρά να φορέσετε. Έχει να κάνει και με το να προστατέψετε τα ρούχα και τις υφές τους ώσ